Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је наша земља наставила и убрзала реформе, због чега је апсолутно заслужена препорука Европске комисије да ЕУ отвори још два кластера у приступним преговорима са Србијом.

Јоксимовић је, говорећи на онлајн састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије, подсетила на то да је Европска комисија јасно нагласила да је уочен напредак у свим релевантним областима економског и друштвеног живота, негде већи, негде мањи.

Извештај је објективно измерио где је напредак остварен, пре свега у владавини права, навела је она и додала да реформа правосуђа тек треба да се заврши референдумом, те је зато означено да је ту учињен ограничен напредак.

Министарка је, нагласивши да у Србији не постоји тренд напада на новинаре, напоменула да постоји Радна група за безбедност и заштиту новинара и да су сви напади на представнике медија евидентирани од стране ове групе, тужилаштва и полиције, и процесуирани.

Србија је, како је подвукла, земља која је у старту прихватила нову методологију приступних преговора и то на активан начин, што је Европска комисија препознала и похвалила.

Све то није могло да се уради без напора целе државе – председника Републике, премијерке и Владе у целини, указала је Јоксимовић и напоменула да је Србија паралелно радила на кластеру један, који је већ отворен и тиче се фундаменталних права и владавине права, као и на кластерима три и четири.

Према њеним речима, направили смо Медијску стратегију, Радну групу за унапређење изборних услова, чекамо мишљење Венецијанске комисије о новом закону о референдуму и народној иницијативи, при чему је ова комисија већ дала позитивно мишљење о уставним амандманима.

Она је, када је реч о борби против корупције, најавила да ћемо до краја месеца послати нови извештај Европској комисији, где ћемо побројати све што смо предузели, након чега очекујемо ново мишљење.

Србија је предузела све да буде спремна за отварање кластера три и четири. У кластеру три имали смо опсежан рад у областима опорезивања, алкохолних производа, социјалне политике и запошљавању, док смо у кластеру четири највише урадили у поглављима енергетике и животне средине, прецизирала је Јоксимовић.

Министарка је поручила да је Србија добар сусед који жели сарадњу са свима у региону, и у складу са тим подвукла да лобирамо за Северну Македонију и Албанију, јер сматрамо да су испунили услове и заслужили отварање приступних преговора.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here