1. 09. 2020.

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је нови економски инвестициони план ЕУ за Западни Балкан у завршној фази и изразила очекивање да ће бити представљен почетком октобра, а његов циљ је боље повезати регион у саобраћајном, енергетском и дигиталном смислу.

Јоксимовић је у изјави Радио-телевизији Србија рекла да ће план омогућити и рад на пројектима зелене агенде, односно заштите животне средине и побољшати конкурентност региона Западног Балкана.

Она је прецизирала да ће се користитити различити инструменти финасирања од националних ИПА средстава до вишекорисничке ИПА, инвестиоционог оквира за Западни Балкан, који значе комбинацију бесповратних средстава и повољних зајмова којих ће вероватно бити више.

Министарка је навела да ће се та средства користити за оне пројекте који буду добри и спремни и истакла да су зато Министарство које предводи, са свим ресорним министарствима, кабинетом премијерке Ане Брнабић и председником Србије Александром Вучићем, цело лето радили како би добро спремили и представили пројекте.

Ми смо крајем јула и почетком августа послали пројекте које смо спремали током лета, а односе се на изградњу пруга које имају регионалну димензију и саобраћајница које омогућавају регионално повезивање, али и на запошљавање и изградњу постројења за пречишћавање воде, истакла је министарка.

Јоксимовић је навела да када је реч о регионалној повезаности, тиме ће се отварати нова радна места и подстицати један погоднији инвестициони амбијент.

Према њеним речима, нови економски инвестициони план, због пандемије коронавируса, бавиће се и оним што се отворило као нова тема, а која је несумњиво најважнија за грађане – млади, образовање и социјална компонента.

Министарка је подсетила да је тај план направљен у мају током хрватског председавања ЕУ на видео-самиту “ЕУ и Западни Балкан”, којем је и она присуствовала уз председника Србије Александра Вучића.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here