Mesto za reklamu
 1. 03. 2019.

  – Желим да пођем од себе и сопственог примера. Ја сам као министар одбране искористио прилику да се добровољно јавим за обуку. Од сутра, када прођем медицинске прегледе, ја ћу бити један од резервиста који ће пролазити петнаестодневну обуку у којој ћемо се обучавати за све оно што сви ми који нисмо служили војску сада имамо прилику да то и урадимо, рекао је министар одбране Александар Вулин.

  – У војсци постоји једно правило: кажи – па покажи, уради – па нареди. Ако ја могу да идем, зашто не може неко други? Ако ја могу да дам 15 дана свог живота годишње, зашто не може неко други? Нема оправдања да не служите својој земљи и да се не борите за своју земљу, поручио је министар Вулин.

  Како је истакао, захваљујући политици владе Александра Вучића, коначно имамо довољно новца да можемо да покренемо резерву.

  – Од момента када је укинуто обавезно служење војног рока у нашој земљи па до данас, више од 200.000 здравих, способних мушкараца није прошло никакав вид обуке и не зна апсолутно ништа о одбрани своје земље. Од прошле године, од октобра месеца, смо почели то да радимо, сада већ иде друга класа различитих специјалистичких обука. Ове године предвиђено је 600 људи који ће се обучавати на овај начин. То су мушкарци, жене се не позивају, старији од 30 година који нису служили војску, или су служили цивилно, без оружја. Дакле, на овај начин ће моћи коначно да се упознају са свим оним видовима како бранити своју земљу, рекао је министар одбране.

  Према његовим речима, то је 600 људи, а како економски будемо били снажнији „верујем да ће их бити више“.

  – На овај начин се људи први пут упознају са конкретним механизмима како бранити своју земљу. Врло је занимљиво да они који нападају ову идеју то образлажу тиме да ће се одселити из Србије у Швајцарску, уколико се идеја спроведе у дело, а не знају да се у Швајцарској ово иначе ради. Ово је модел који је добрим делом преписан из Швајцарске и тамо сваки војно способан држављанин бар 15 дана годишње проведе у обучавању са војском. Никоме не смета обавезно служење војног рока у Грчкој, Аустрији, увођење војне обуке у Мађарској чак и у основне школе, али за Србију је превише 15 дана. Превише је да дате 15 дана годишње, посебно када слушате ове који би тенковима да заврше у Призрену, али када им кажете прво да се припреме за војску, да служе својој земљи 15 дана у току године онда је то превише, рекао је министар Вулин.

  Говорећи о позивању на приговор савести, министар је нагласио да ће сви они бити распоређени у јединице цивилне заштите где ће проћи без оружја одговарајућу обуку.

  – Казна за неодазивање је 50.000 динара, али важније од тога је да се пријавите на време и да објасните шта је ваш проблем и неко други ће заменити ваше место, закључио је министар одбране.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here