1. 01. 2021.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар изјавио је синоћ да је до сада у нашој земљи укупно вакцинисано 84.075 грађана и упозорио на то да не сме бити опуштања након прве дозе вакцине.

Лончар је, гостујући на Радио-телевизији Србије (РТС), истакао да је ресорно министарство задовољно одзивом грађана, али и функционисањем система за пријављивање за вакцинацију и издавањем потврде о примљеној вакцини.

Оно што нам даје наду и веру јесте да су грађани изабрали добар пут, а то је да превенцијом дођемо до тога да буде што мање оболелих од коронавируса у нашим болницама, подвукао је министар.

Према његовим речима, то подразумева и да се болнице врате из ковид система у нормалан режим рада како би се лекари посветили осталим пацијентима који чекају на дијагностику и терапије.

Он је, одговарајући на питање колико је пријављених преко портала еУправа и кол-центра, рекао да се тај број мења из минута у минут и да тренутно укупно, преко оба начина пријаве, има 400.000 грађана.

Лончар је најавио да ће у наредним данима бити повећан број оператера како би се пријављивање убрзало, и истовремено поновио да грађани који се вакцинишу не смеју да се опусте и да није реално да се створи имунитет након прве дозе.

Стиче се утисак да људи када приме први део вакцине мисле да су безбедни од коронавируса. Није реално могуће да се створи имунитет одмах по имунизацији и зато грађани не смеју да се опусте и да не носе маску, објаснио је министар.

Он је позвао грађане на максималан опрез наредне три недеље, док се не ревакцинишу, и још наредних седам до десет дана јер то је тај период када се стекне имунитет и кад можете да кажете да је вакцина одрадила свој посао.

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић рекао је да се у тој установи вакцинисала трећина запослених, док остали већ имају антитела јер су били заражени коронавирусом.

Он је, изразивши задовољство одзивом лекара за вакцинацију, потврдио да су бројеви све бољи и да има мање и прегледа и хоспитализованих, али да и даље забрињава то што долазе пацијенти са хроничним обољењима који развијају тешке клиничке слике.

Имунолог Срђа Јанковић је рекао да можемо бити задовољни брзином вакцинације, али је суштина да се са њом настави и да што већи број популације буде вакцинисан како бисмо имали колективни имунитет.

Он је поновио да су све вакцине које су добиле дозволу у Србији безбедне и да производе висок степен заштите, као и да су ефикасне против новог соја коронавируса.

Све три вакцине су неживе, а контраиндикације су уске, објаснио је Јанковић и додао да ако неко има тешку дијагнозу може да дође до одлагања вакцинације, док се стање не побољша.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here