Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Болнички капацитети су тренутно попуњени 90 одсто, изјавио је министар здравља Златибор Лончар и навео да у овом тренутку не може бити речи ни о каквом попуштању мера. Лончар је новинарима после састанком са црногорском колегиницом Јеленом Боровинић Бојовић, рекао да здравствени систем за сада успева да све ковид позитивне пацијенте, којима је потребно болничко лечење, хоспитализује.

“Није лако ни за један систем да то издржи”, рекао је Лончар и навео да имамо озбиљан проблем са британским сојем који се много брже шири и његове концентрације у ваздуху су много веће, изазива теже клиничке слике, па је све више заражених младих људи.

Поручио је да је једини начин за смиривање ситуације уз поштовање свих мера, прекид контаката и вакцинација.

Он је рекао да мере остају на снази и да се о њиховом ублажавању може говорити тек када дају резултат.

На седници Кризног штаба било је речи и о условима за улазак у Србију, а Лончар каже да се изашло у сусрет првенствено грађанима Србије и да је омогућен улазак у земљу потпуно вакцинисаним без пи-си-ар теста, и навео да је до сада више од два милиона у Србији вакцинисано, од којих је више од 800.000 ревакцинисаних.

Објаснио је да се то односи на то да је грађанин примио две дозе вакцине, односно једну дозу “Астра-Зенеке”, и навео да ће улазак бити омогућен и са негативним пи-си-ар тестом.

“Сарадња са Црном Гором у спречавању ширења ковида 19”

Златибор Лончар је новинарима после састанком са црногорском колегиницом Јеленом Боровинић Бојовић, навео да мора да буде добра ситуација и у региону и код наших комшија да би било и нама добро.

“Ми се водимо том политиком и урадићемо све, не само да буде овде, него да буде у целом окружењу задовољавајућа ситуација, то је нама онда гарант да можемо да се изборимо са овом пандемијом”, поручио је Лончар.

Лончар је новинарима рекао да је састанку анализирана ситуација у Црној Гори и Србији и размотрено шта још може да се учини за грађане.

Каже да сви у региону треба да буду на опрезу, јер се људи крећу из једне земље у другу.

“Договорили смо се да ћемо бити у сталном контакту и да ћемо наставити да чинимо све што можемо да помогнемо грађанима, да направимо добар резултат”, рекао је Лончар.

Навео је да Србија не може да буде задовљна добрим резултатима вакцинације, ако та ситуација није задовољавајућа и у региону.

“За сада делимично успевамо у томе, када ће бити крај (пандемије) то нико не зна. Корона нас стално изненади и покаже да нисмо довољно научили о њој”, рекао је Лончар.

Нагласио је да је не треба заборавити ни пацијенте који нису заражени коронавирусом а за које каже да сада трпе због пребукираности болница ковид позитвним пацијентима и додао да и о њима треба водити рачуна.

Боровинић Бојовић је новинарима рекла да је састанак са министром здравља Србије био конструктиван, да су разменили искуства и мишљења у вези са процесом вакцинације, а да се разговорало и о будућој сарадњи.

“Сагласили смо се да наши односи треба у будућности да буду још ближи, да буду онакви какви би требало да буду, братски и пријатељски односи две земље”, рекла је министарка.

Посебно је захвалила министру Лончару, Влади Србије и председнику Србије Александру Вучићу који су још једном показали спремност да у овако тешком тренутку Србија донира вакцине “спутњик В” које су стигле у Црну Гору и којима је започела вакцинација у Црној Гори.

“Морам да искажем посебну захвалност господину Лончару, као и Влади, односну председнику Вучићу што је показао спремност да у овако тешком тренутку донира вакцине које су стигле у Црну Гору – ‘спутњик В’, којима смо започели имунизацију. Наш фокус је здравље свих грађана, здравље свих наших пријатеља и браће која ће нас обићи и посетити и даћемо све од себе да обезбедимо добре здравствене услове за долазак грађана Србије у престојећој сезони у Црној Гори”, поручила је Боровинић Бојовићева.

Навела је да ће Црна Гора учинити све да се обезбеде добри здравствени услови за долазак грађана Србије током предстојеће туристичке сезоне у Црној Гори.

Црногорска министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић каже да се очекује да масовна вакцинација против коронавируса у Црној Гори почне до краја априла

Она је после састанка са министром здравља Србије Златибором Лончаром, новинарима рекла да је до сада у Црној Гори вакцинисано око 10.000 грађана, ревакцинисано око 1.000 људи, а да је у току вакцинација приоритетних група.

“Имајући у виду да је процес вакцинације у Црној Гори почео касније и да је у току вакцинација приротетних група, очекујемо да ће се с једне стране, вакцинација убрзати и доласком већег контигента вакцина у Црну Гору, али с друге стране и разумевањем грађана да је вакцинација веома важна”, рекла је министарка здравља.

Боровинић Бојовићева је навела да се вакцинација у Црној Гори одвија по предвиђеном плану Националне стратегије за имунизацију.

“Очекујемо да ћемо веома брзо у наредном периоду до краја априла започети масовну вакцинацију”, рекла је министарка.

Апеловала је на грађане да схвате значај вакцинације и да се вакцинишу у највећем могућем броју, јер је то, додаје, сигурно један од најважнијих елеменената заштите и сопственог здрваља и здравља ближњих.

Навела је да су у Црној Гори тренутно на снази рестриктивне мере за које каже да ће остати на снази одређено време и нагласила важност поштовања мера.

“Колико год да су рестриктивне, мере не могу да дају праве резултате уколико немамо адекватно праћење и њихово поштовање. Веома је важно да се сви тога придржавамо и да сви схватимо одређени степен личне одговорности који сви имамо у том читавом процесу”, каже министарка.

Захвалила је Влади Србије, председнику Вучићу и Златибору Лончару на донираним вакцинама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here