Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Здравствени систем Србије је током пандемије коронавируса показао снагу и из ње ће изаћи још јачи, рекао је министар здравља Златибор Лончар. Истакао је да ће земља, кад је реч о здравственом кадру, бити збринута за наредних десет година. Министар здравља каже и да здравство може да издржи још један талас ковида.

Министар Лончар каже да су многи мислили да наш систем неће издржати овакав удар, и да ће да пукне.

“Драго ми је да се то није десило и да излазимо из овога јачи, са новим болницама, новом опремом. То показује да наш здравствени систем има будућност и да ова земља не треба да брине, јер има ко да је лечи”, рекао је Златибор Лончар у интервјуу за Танјуг, сумирајући претходну годину у српском здравству.

Што се тиче медицинског кадра, Србија ће бити збринута за наредних десет година, поручио је министар.

“Нама нико није оставио такав систем, али ми ћемо некима другима оставити систем за понос и са кадром, јер није довољно само да изградите болнице, набавите опрему, потребни су и људи који ће ту да рад”, каже Лончар.

Додаје да постоје примери да је уложен новац у инфраструктуру, у зидове, у опрему, али да није имао ко да ради, али се то у Србији, каже, неће десити.

“Остављамо систем у добром стању, са свим што је неопходно да функционише у наредном периоду”, објаснио је Лончар.

На питање да ли српско здравство може да издржи још један талас, Лончар уверава да је одговор потврдан.

“Нико нас не пита да ли може, мора. Ако смо издржали све до сада, не би било у реду да сада буде другачије, морамо да издржимо. Да ли је лако наравно да није, да ли је тешко свима који раде у здравственом систему, да ли су се сви уморили, да ли ово предуго траје, све то јесте, али немамо избора, морамо да наставимо даље и да се надамо да ће грађани схватити да постоји део личне одговорности и да много тога зависи од њих”, објаснио је он.

Када је реч о мерама, наглашава да су једине мере за које се зна да могу да помогну – вакцинација, маска и дистанца.

“Оно што се показало, то је да би требало да сви који се нису вакцинисали да се вакцинишу, они који су се вакцинисали, а прошло је шест месеци да приме бустер дозу и да се придржавају свих мера за које знамо да дају резултат, а то су маске у затвореном и избегавање скупова где су људи који нису вакцинисани или нису тестирани”, рекао је Лончар.

Додаје да нико не ужива у томе да некоме ограничава кретање, или шта ће и како да ради.

“Ми нисмо за то да некоме нешто ограничимо, али да то буду контролисани услови, окупљајте се, веселите се, али нека буду присутни или вакцинисани или тестирани и немамо никакав проблем”, навео је Лончар.

Када је реч о вакцинама, Лончар каже да највеће заслуге у њиховој набавци има председник Александар Вучић, јер је, каже, имао контакте и на истоку и на западу, на свим местима где су се налазили људи који могу да помогну Србији.

Захваљујући томе, додаје, имали смо опрему, вакцине и лекове, све што је потребно да систем функционише, уз преусмеравање средстава за изградњу нових капацитета.

Наглашава да пандемија још није прошла, а на питање како види претходне две пандемијске године, министар каже да ће му бити потребно неко време да све изанализира.

Додаје и да проблем не може да се реши само у Србији, већ на нивоу Европе и света, те да је потребно да сви имају довољно вакцина.

“Да се вакцинише светска популација у довољном броју. До тада, он ће да мутира, појављиваће се нови сојеви, нови таласи, а какви ће они бити зависи од нас”, закључио је Лончар.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here