Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да ситуација у образовном систему није алармантна, с обзиром на то да је коронавирусом заражено приближно 5.000 деце школског узраста, од шест до 18 година, што је 0,6 одсто.

Ружић је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) истакао да засад није донета одлука о томе да се пређе на онлајн наставу, као и да ће продужетак јесењег распуста бити разматран на седници Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 почетком наредне недеље.

Он је пренео да је одржан квалитетан састанак Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа са медицинским делом Кризног штаба, подсетивши на то да се од почетка школске године раде анализе стања у образовним установама.

Што се тиче образовног система, и даље тврдим да ситуација по бројевима уопште није аларамантна, али је тачно да долази до већег броја оболевања код деце и пријема код педијатара, предочио је први потпредседник Владе.

Према његовим речима, на састанку је било речи о томе које су то још мере које би могле да направе паузу у заражавању и спрече улазак вируса споља у образовни систем, а једна од мера било би увођење онлајн наставе.

Уколико се још неке мере буду предложиле и усвојиле, мислим да ће то бити једна симбиоза две или три мере које ће служити да се повећа број вакцинисаних, да се направи пауза и да се смири раст бројева, објаснио је Ружић.

Он је, одговарајући на питање да ли очекује да се продужетком распуста прекине ланац трансмисије, рекао да је уверен да ће то бити довољно, подвукавши да се преношење вируса не догађа у образовном систему, већ у општој популацији ван њега.

Први потпредседник Владе је нагласио да је ту срж проблема, да он не може бити у образовном систему и деци, већ колико имамо свест и индивидуалну одговорност и солидарност да се вакцинишемо.

Вакцина је, како је поновио, цивилизацијска тековина коју треба искористити да бисмо ову пошаст победили. Најважније је да позовемо грађане да схвате да је вакцина једини начин да изађемо из пандемије, а уколико то не учинимо стално ће мутирати неки сој и долазиће до заражавања.

Он је потврдио да ће данас бити објављено саопштење Тима за школе о евентуалној промени модела наставе у појединим јединицама локалне самоуправе за следећу недељу.

Ружић је подсетио на то да је крајем августа и почетком септембра било речи о тестирању ученика на присуство коронавируса, и оценио да је то ствар свести и одговорности онога ко води рачуна о свом детету и да не види у томе било какав проблем.

На питање како да се утиче на родитеље који не пријављују да су им деца заражена, он је рекао да се покушава да се допре до њих на сваки начин.

Мислим да уколико таквих родитеља има то није предмет рада ресорног министарства. Моје мишљење јесте да једно такво неодговорно понашање заиста заслужује санкцију, а ми не санкционишемо родитеље, закључио је први потпредседник Владе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here