Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић поручио је данас да су наука и иновације кључне за конкурентност и развој сваког друштва.

Ружић је, на конференцији поводом завршетка пројекта ИПА 2014 „Развој нових производа и услуга од стране малих и средњих предузећа кроз комерзијализацију истраживања“, рекао да је то прилика да се укаже на значај иновација и подршке свима онима који носе иновативни потенцијал.

Такође, како је додао, то је шанса и да се укаже на добар начин сарадње који даје резултате, а то је свакако сарадња Србије и ЕУ на пољу подршке иновацијама.

Србија континуирано ради на унапређењу система за науку и истраживање, подвукао је он и објаснио да је систем такав да са једне стране обезбеђује егзистенцијалну извесност за научнике, док са друге омогућава да се истраживања финансирају посебно путем два државна фонда – Фонда за иновациону делатност и Фонда за науку.

Кроз поменуте фондове, како је навео, настоји се да се подрже пројекти који ће допринети развоју науке, али не искључиво и ради развоја саме науке, већ ради њене примене у пракси и свакодневном животу.

До сада је током јавних позива Фонда за иновациону делатност, који су објављени до ове године, поднето више од 3.380 пријава иновативних пројеката, прецизирао је Ружић.

Према његовим речима, последњих година држава и ЕУ уједињују снаге и подржавају тај функционални иновативно-истраживачки екосистем, оценивши да та синергија даје резултате и ствара успех.

Заједно смо уложили 37,2 милиона евра у пројекте који научна достигнућа стављају у свакодневну употребу. То су идеје које повезују науку и привреду, стварају додату вредност и наше друштво покрећу напред у будућност, истакао је први потпредседник Владе.

Он је указао на то да Фонд за иновациону делатност има улогу моста који повезује науку и привреду и уједно подстиче развој малих и средњих предузећа, нагласивши да српска привреда показује иновативни потенцијал и спремност да иновативне идеје преточи у конкретне производе.

У ери савремених технологија и дигитализације, Србија жели да побољша и ојача своју позицију иноватора због чега се спроводи низ подстицајних мера, попут лакшег отпочињања пословања, лакшег запошљавања, стварања нових подстицаја за истраживање, развој и стварање интелектуалне својине, појаснио је Ружић.

Осим тога, како је рекао, константно се ради на стимулативном правном оквиру, као и повећању финансијских средстава за улагање у истраживање и развој.

Он је оценио да је то разлог напретка Србије и њеног бољег позиционирања у међународном научном простору, и поновио да је улагање у науку, иновације и образовање свакако улагање у будућност, али не само будућност Србије, већ и у будућност света.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here