Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Новинар, војнополитички коментарор и амбасадор Србије у Русији сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на Новом Гробљу.

Од Лазанског који је изненада преминуо у 71 години уз чланове породице, пријатеље и колеге, опростили су се и председник Србије Александар Вучић, члан преседништва БиХ Милорад Додик, амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко, министри у Влади Србије Ненад Поповић и Ратко Дмитровић…

В.Д. главног и одговорног уредника Политике, за коју је писао, Марко Албуновић, рекао је да одласком Лазанског није изгубила само његова породица већ и цела Србија, дипломатија и новинарство.

“За нас је био и остао Лаза, а у шали смо га ословаљвали са екселенцијо”, додао је Албуновић.

Лазански је сахрањен поред глумаца Власте Велисављевића, Тихомира Арсића, Ивана Бекјарева и Бориса Комненића.

Комеморација Мирославу Лазанском одржана у МСП

Претходно је у Министарству спољних послова одржана комеморација амбасадору Србије у Русији Мирославу Лазанском, а од новинара, писца и војнополитичког коментатора опростили су се чланови породице, колеге и пријатељи.

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић подсетио је на богату новинарску каријеру Лазанског истичући да су његови извештаји са ратишта на простору бивше Југославије увек носили препознатљив, лични печат.

Лазански је био једна од последњих великих југословенских легенди. “Многи новинари доживе свој историјски тренутак, али су ретки они попут Лазанског чији историјски тренутак потраје четири деценије. Он је био новинар који дуго траје и трајаће”, рекла је Љиљана Смајловић, бивша главна и одговорна уредница Политике.

Главна уредница Спутњика на српском језику Љубинка Милинчић рекла је да је срећна што је имала Лазанског за пријатеља и да су се највише зближили када је почео да ради за Спутњик.

“Сећам се када сам то најавила колегама које су питале шта ће да ради, рекла сам нека ради шта хоће, он је Лазански. Тако је и било. Све што је радио, подизало је тираж, а ових дана са тугом констатујемо да нам Лазански последњи пут подиже тираж”, рекла је Милинчић.

Новинар Политике Александар Апостоловски Лазанског је описао као мајстора новинарства који је одлучио да никада неће писати досадно и да је ту идеју заштитио својим именом и презименом.

Апостоловски је казао да је Лазански сва новинарска правила прилагодио себи и тектонском снагом свог талента и упорности одлучио да уместо садржаја текста главна вест буде он сам.

“Био је Србин југоносталгичар и југотрагичар, ко га сматра националистом, није знао ништа о Лази, ни о животу”, рекао је Апостоловски.

Комеморацији су присуствовали министар за иновације и технолошли развој Ненад Поповић, писац Александар Гаталица, новинарка Весна Југовић…

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here