Mesto za reklamu

08.03.2020.

Светом архијерејском литургијом у Цетињском манастиру и празничном литијом с иконама од манастира до Цркве Рождества Пресвете Богородице на Ћипуру и назад, данас је на Цетињу прослављена Недеља православља.

Празничну литију, која се већ 30 година поводом Недеље православља одржава сваке године на Цетињу, предводио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Владика је у Цетињском манастиру, по повратку литије која није ишла трасом као ранијих година, рекао је да је Црква кроз векове гоњена и прогоњена, те да је тако и данас. Поручио је да је овај крсни ход, који траје од 9. века од светога града Цариграда, ход благослова Божијег и поклоњења образу живога Господа, “благослов свакоме месту и стопи, сваком људском бићу које види тај ход и учествује у њему”.

© Фото : Митрополија Црногорско-приморска / Литија на Цетињу

“Тако је и овде на Цетињу тај ход трајао и за време Светога Петра Цетињског, и за време краља и господара Црне Горе Николе Првога Петровића, непрекидно до наших времена. Нажалост ове године, по неком безумљу, не знам по чијој наредби, овај ход је забрањен. То није добро за град Цетиње јер овај ход је сведочанство љубави Божије према свакоме човеку, посебно према овоме граду чији је покровитељ Пресвета Богородица”, рекао је владика.

Истичући да ова литија представља и позив свима у Цетињу, од најмањег до највећег, на љубав према Богу љубави и на узајамну љубав једни према другима, митрополит је рекао да је то и смисао свих светих ходова, као и овог који траје 1300 година без прекида. Закључио је да је зато штета да Цетиње буде лишено тог благослова.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here