Mesto za reklamu

14.10.2019.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оценио је да су историчари изманипулисали председника Црне Горе Мила Ђукановића када је реч о аутокефалности црногорске цркве.

Упитан да ли је Ђукановић одговоран што ће се владајући ДПС убудуће наводно за то залагати, Амфилохије је казао да су „његови историчари главни кривци“.

„Не знам да ли је ту овај (историчар) Живко Андријашевић, претпостављам да је он у питању. Они су ти који су му подметнули, а он има поверења у њихове лажи. Много му је мудрије да се њих ратосиља“, поручио је Амфилохије, како преносе „Вијести“.

Амфилохије је оценио да му поменути историчари приказују лажну историју и да Ђукановић није човек који се бави историјом.

„Та прича да је Митрополија црногорска, црногорска црква, звали је како хоћете, укинута 1918. или 1920. године и да они сада треба да је стварају, јесте потпуно једно безумље, коме ће се насмејати сваки паметни човек. Митрополија постоји без прекида од 1504. под тим називом. Све свештенство, све монаштво, сви епископи, свеукупна имовина остала је Митрополије црногорско-приморске у времену када је она васпоставила јединство са осталим црквама некадашње Пећке патријаршије. То се догодило 1922. и ништа се друго није догодило. Сада причати да је нестала она Митрополија, она црква и да треба стварати некакву нову — то само могу људи који немају ни свести, ни савести“, казао је митрополит.

Амфилохије је оценио да је и до сада било свакаквог безумља, али да још није чуо веће од намере да „стварају своју такозвану црногорску православну цркву“.

„Цркву да стварају, која осам векова без прекида овде постоји. Шта ће да стварају… Шта то значи стварати неку цркву? Као да ово није црногорска црква, тако се зове — Митрополија црногорска. Звала се некада и Скендеријска, и Зетска, и Црногорско-приморска…“

Амфилохије је рекао да га у новинама које су „настројене у том правцу буквално називају поглаваром СПЦ“.

„Један је поглавар СПЦ Иринеј, који је надавно био у манастиру Подластва, дочекан са љубављу и бескрајним задовољством народа. Он је поглавар српске цркве, ја сам митрополит црногорски, зетски, скендеријски, брдски.“

Он је оценио да смо склони братоубилаштву и да се боји да и садашња власт на духу братоубилаштва хоће да гради будућност.

„Не може се на братској крви проливеној градити будућност, никога, ниједне породице, а камоли једне државе.“

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here