Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас, у ексклузивном интервјуу за Танјуг, да се ниједног момента, уочи његовог устоличења на Цетињу, није помишљало о отказивању тог чина, додајући да иза свих непријатности и нереда стоји председник Црне Горе Мило Ђукановић.

“Није било померања, нити било каквог отказивања у ноћи између 4. и 5. септембра”, рекао је митрополит.

Испричао је да је Влада Црне Горе њему и патријарху СПЦ Порфирију, после дужег саветовања, а да се не би десило неко зло, обезбедила хеликоптер да оду на Цетиње.

“Безбедно смо дошли на Цетиње”, рекао је митрополит и додао да им је било мало непријатно да иду војним хеликоптером, али да је дошао на своје Богом одређено место, које припада митрополитима већ осам векова.

Према његовим речима, иза свих опструкција и нереда стајао је црногорски председник Мило Ђукановић, који се, како каже, подижући тензије, трудио да скупу да политички карактер.

“Ми смо се трудили да скуп задржи верски карактер. И, скуп је задржао верски карактер”, рекао је митрополит.

Он је казао да Митрополију сада, после ових бурних догађаја, чекају нови догађаји и подсетио да је за епископа хиротонисан на Цетињу пре 22 године од стране патријарха Павла, уз присуство тада 12 архијереја и то у време НАТО бомбардовања, 3. јуна.

“А, ево сада то је било устоличење за митрополита, један чин који је давно устројен и установљен, али овде у Црној Гори је све помало посебно, па је и ово моје устоличење било другачије него што то обично бива”, рекао је митрополит.

На питање да ли се размишљало о померању термина или отказивања устоличења, он је казао о томе није било речи ниједног тренутка и да је патријарх Порфирије и дошао да обави тај свети чин.

“Стално смо размишљали о начину како ћемо ово да изведемо и ниједног момента нисмо помислили да се нешто отказује, једино ако би се догодиле толике неприлике да је немогуће физички доћи. И нама је Влада Црне Горе, после дужег саветовања да се не догоди неко зло, обезбедила хеликоптер и ми смо безбедно дошли на Цетиње. Било је то мало непријатно, да идемо војним хеликоптером, али то је хеликоптер наше државе Црне Горе и припада народу и ја сам дошао на своје Богом одређено место које припада митрополитима црногорско – приморским већ осам векова”.

Јоаникије истиче да се зна ко стоји иза свих тих непријатности које су имали и да се зна ко је одговоран.

На директно питање ко, митрополит је одговорио да је лично иза свих тих опстукција и нереда стајао Мило Ђукановић који се све време трудио, подижући тензије и претећи, да скупу да политички каратер.

“А, ми се трудили да овај свечани и црквени скуп буде он што и јесте – верског картера, да задржи верски карактер. Не само што је задржао верски карактер већ се појавила сила наше вере и кроз сва искушења око 40 архијереје из наше из других православних црква било је једнодушно, молећи се у Подгорици у Храму”.

Како је рекао, обе службе су се духовно сјединиле – литургија на којој су били други епископи и устоличење на Цетињу где су дошли владика крушевацки и патрихарх Порфирије да би га устоличили.

Додао је да је народ, када је чуо да је завршено устоличење на Цетињу, то доживео као васкрсење вере и нови Ваксрс у Црној Гори.

На питање какви су били сигнали из државне власти и актуелне владе, пошто су се појавиле информације да део полиције није био за устоличење на Цетињу узимајући у обзир безбедносну ситуацију, што се пре свега односи на диркетора Управе полиције Зорана Брђанина, Јоаникије је рекао да је тачно да су те информације стизале до њих, Цркве, много раније.

“Тражило се од нас да правимо уступке да не дође до инцидената пред Цетињским манастиром и ми смо заиста учинили све што смо могли да учинимо и уместо великог црквеног народног сабора пред манастиром ми смо прихватили да се све догоди у зидинма манастира у малој митрооплитској цркви где може осим свестенства да стане мали број људи”, навео је он.

Митрополит је нагласио да је Црква направила максималне уступке и да није било лако да донесу одлуку, а на питање ко је те уступке тражио, одговорио да су то тражили људи из полиције.

Био у контакту с премијером, али не кад је полетео хеликоптер

Митрополит Јоаникије изјавио је да је уочи устоличења био у контакту са црногорским премијером Здравком Кривокапићем, али не у моменту када је кренуо хеликоптером на Цетиње.

Митрополит је испричао да му је само јављено да је хеликоптер спреман за полетање, да ће све бити безбедно и да је манастир заштићен од демонстраната, који ометају чин устоличења.

“Поуздали смо се у Бога и људе који савесно раде свој посао. Без обзира што неки желе да нам оспоре право слободе вере и Устав Црне Горе. Немам речи какви су били премијер и министри, посебно министарка одбране, који су уз опструкцију Управе полиције нашли решење да се све мирно обави. Та опструкција нам је помогла да се потврди јединство цркве и народа”, рекао је он.

Упитан да ли је био уплашен дешавањима, митрополит је казао да не може човек да не буде забринут, али да је следио Божију вољу и да не повреди никога.

“Био сам много пута у таквим тренуцима. То што су нас штитили из војске и полиције је резултат свих притисака који су на нас вршени у протеклих 30 дана. Наше је право да обавимо тај чин”, рекао је Јоаникије.

Према његовим речима, оно што се догађало била је воља малог броја изманипулисаних људи и оних који су, рекао је, због повластица и власти то радили.

“Добро знам Цетињане, најмање је ту било њих”, рекао је црногорско-приморски митрополит.

Он је изразио радост што се све на крају добро завршило истичући да је то био “драматичан и радостан догађај”.

Говорећи о томе да ли се плаши предстојећег устоличења епископа будимљанско- никшићког, који ће га наследити, митрополит је рекао да је у тој епархији провео више од 20 година и да добро познаје народ на северу Црне Горе.

“Тамо је народ јасно опредељен без обзира колико Ђукановић има политичке и неке друге моћи. Народ је јасно стао уз своју цркву и то би требало свакоме да буде јасно, да народ не дозвољава да се црква политички злоупотребљава. Мораће да оставе цркву на миру да ради свој посао”, рекао је Јоаникије.

Он је истакао и да је патријарх српски Порфирије својом посетом донео мир, а да је са друге стране био одушевљен како народ реагује на поруке из Јеванђеља.

Јоаникије је истакао и да је имао подршку не само СПЦ већ и других православних цркава из Јерусалима, Албаније, Чешке, Пољске, Русије, Украјине и других.

Како је додао, не може да буде “божији пастир” ако има мржњу у срцу према непријатељима и онима који га оспоравају наводећи да је “најјача молитва за непријатеља”.

“Много је боље када човек претрпи и моли се за ближњег. Многи би волели да сам говорио оштре речи, али мој највећи задатак је да служим помирењу. Не бежим од дијалога ако ћемо да размењујемо добре мисли и вољу, али нисам за то да се свађамо”, рекао је митрополит.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас да ће врло брзо доћи до потписивања Темељног уговора између Српске православне цркве и Владе Црне Горе.

Митрополит је, у ексклузивном интервјуу за Тањуг, одговарајући на питање када може да се очекује потписивање Темељног уговора, рекао да је најважније да дијалог тече и да ће се радити на томе.

“То је ушло у процедуру, радиће се на томе. Постоји добра воља са обе стране да се Темељни уговор потпише. То је близу неког решења, ради се о прецизнијем формулисању, да се боље утемељи. Биће врло брзо”, рекао је митрополит Јоаникије.

Говорећи о месту где ће уговор бити потписан, митрополит је казао да је то ствар договора Синода СПЦ и црногорске владе, а да ће он бити сагласан где год се одлучи да се уговор потпише.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here