Mesto za reklamu

22.06.2019.

– НИЈЕ тачно да је Венецијанска комисија усвојила позитивно мишљење о Предлогу закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори. То је најобичнији спин. Нема једностраног одузимања цркава и вјерских објеката. Усвојено је мишљење а колико је ,,позитивно“ довољно говори чињеница да има 23 странице. У питању је мишљење које на 23 странице садржи на десетине негативних коментара, критика, обавезујућих упутстава и када буде објављено у понедјељак све ће бити јасно – казао је за Радио Светигору протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске.

Др Џомић  је на овај начин про коментарисао мишљење Венецијанске комисије у вези Предлога закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори.

Др Џомић је нагласио да је од свега што су објавили поједини медији у Црној Гори, тачно једино то да је на дневном реду сједнице Венецијанске комисије био и Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори.

Уочљива је чињеница да је Влада Црне Горе дала саопштење о томе и квалификацију прије него што је Венецијанска комисија усвојила свој документ. Дакле, судећи по овоме, испада да се Влада данас јавила у функцији портпарола Венецијанске комисије, а она то није.

Венецијанска комисија општи са јавношћу путем својих саопштења и своје званичне интернет странице. Према мојим информацијама, коначни текст мишљења биће објављен у понедјељак на званичној интернет страници Венецијанске комисије.

На основу мојих сазнања, нема никаквог једностраног одузимања цркава, џамија, римокатоличких самостана, жупних уреда и друге имовине непокретне која је у својини Цркава и вјерских заједница. Дакле не само наше Цркве, него и Римокатоличке цркве и Исламске заједнице.

Подсјетићу, интенција члана 62 и 63 и Владе, као предлагача, била је да једностраним пописним актом обришу Митрополију, Римокатоличку цркву, Исламску заједницу и друге црквене и вјерске субјекте као носиоце права својине и без икаквог поступка, дакле линеарно, компјутерски упишу државу Црну Гору као титулара права својине над вјерским објектима. То је била главна одредба Предлога закона којим су се зорили доносиоци. Међутим, та одредба није прошла.

Дакле, кључна одредбе 62 и 63 нису прошле на начин на који је било предвиђено.

Показало се тачним оно што смо говорили: Без судске и административне процедуре, управно–правне процедуре, која је прописана законом нема прекњижавања црквене и друге вјерске имовине. То је кључна порука Венецијанске комисије.

Наравно да у мишљењу има и позитивних ставова. Члан који каже да свако има право на слободу вјероисповести, мисли, савјести, вјероисповести, и ми похваљујемо. И то јесте за похвалу, али оно што није за похвалу је то што су ове одредбе које су такве какве јесу и видјећете у понедјељак када буде изашло и објављено мишљење Венецијанске комисије да нема једностраног прекњижавања и дузимања цркава и вјерских објеката.

Влада то није ни експлицитно тврдила у саопштењу, како се види, али видјећете да ово што говорим је сушта истина.

Према томе нека се смире страсти и сачека понедјељак. Биће тај документ доступан…

Била је интенција, али Венецијанска комисија није подржала одређене предлоге експерата. Имам стопостотно тачну информацију да су одређена њихова мишљења морала да буду замијењена прије пленарне сједнице и ово што говорим је истина. “

(изјава протојереја-ставрофора др Велибора Џомића, координатора Правног савјета Митрополије црногорско приморске за Радио Светигору)

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here