Mesto za reklamu

25.02.2020.

Црква никада није била, нити ће икада бити против Црне Горе, али неће ни бити слепи послушник атеистичких владара који желе да је устројавају по својим мерилима и аршинима, каже се у одговору Митрополије црногорско-приморске на изјаву премијера Душка Марковића.

У одговору се наглашава да Црква није против доношења Закона, већ, како се наводи, искључиво против појединих дискриминаторних и антиуставних чланова којима се врши правно насиље не само према Цркви, већ и према важећем правном поретку Црне Горе.

Раније данас, премијер Црне Горе Душко Марковић изјавио је на састанку са делегацијом Европског парламента да црква себе ставља изнад државе што је погрешно, неприхватљиво и недопустиво у цивилизованом свету.

Говорећи о стању у друштву након усвајања Закона о слободи вероисповијести Марковић је казао да се црква у Црној Гори ставља изнад државе, не признајући њену сувереност и независност, и исказујући амбицију да одлучује о политичким актерима односно да утиче на избор власти.

Из Митрополије поручују да је истина потпуно другачија и да се власт континуирано ставља изнад државе кршећи чак и Устав Црне Горе.

„Никада Црква није именовала министре, посланике и државне службенике, али зато се власт директно меша у канонско устројство Цркве и одређује ко је црква а ко није, нарушавајући принцип одвојености Цркве и државе. Црква никада није била, нити ће икада бити против Црне Горе, али неће ни бити слијепи послушник атеистичких владара који желе да је устројавају по својим мјерилима и аршинима. Упорно саопштавамо, сада понављамо, да Црква није ни против доношења Закона, већ искључиво против појединих дискриминаторних и антиуставних чланова којима се врши правно насиље не само према Цркви, већ и према важећем правном поретку Црне Горе“.

У саопштењу Митрополије наглашава се да је овакав став изнет и данас на састанку чланова Епископског савета СПЦ у Црној Гори са члановима делегације Европског парламента који је одржан у Подгорици.

„У веома срдачном разговору Епископски савет, који је на овом састанку предводио Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије још једном је констатовано да је став међународне заједнице да се до решења мора доћи дијалогом, укључујући не само примену, већ и измену спорних чланова. То је оно на шта Епископски савет од почетка инсистира. Ако је дијалог једини пут, а мислимо да јесте, чему служе изјаве које долазе са најважнијих државних адреса, а које су се претвориле у својеврсну мантру, да се Црква бори против Црне Горе. Ако нешто доприноси угледу Црне Горе пред Европом и светом, ако је нешто за понос у Црној Гори то су наше величанствене литије у којима стотине хиљада људи мирно и достојанствено исказују незадовољство доношењем оваквог Закона“, стоји у саопштењу.

„Ова сабрања по бројности и духу не памти Европа у последњих сто година. Али и поред тога, са жаљењем примећујемо да нема те државне институције коју власт ових дана није упрегла у прљаву борбу против Православне цркве и њених верника који траже да имају иста права која припадају и другима. Изјавама и понашањем председник Ђукановић јуче у Женеви а премијер Марковић данас, показују да су они и њихова партија једини који се стављају изнад Црне Горе, претворивши институције система у машинерију за остваривање својих политичких и партијских интереса, а не у служби грађана који свакој држави, па и Црној Гори обезбеђују суверенитет“, наводи се у одговору.

У саопштењу се каже и да се тражи само једно – да се над Црквом примењују исти закони који важе и за друге верске заједнице, као и за свако правно лице у Црној Гори.

„И нећемо стати у тој борби“, закључује се у одговору Митрополије.

Срска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here