Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Митрополија црногорско-приморска саопштила је да Црква неће насести на, како кажу, велемајсторски маркетиншки трик Владе Црне Горе, што је показало данашње обраћање потпредседника Зорана Пажина и премијера Душка Марковоића у уторак након неуспелог дијалога.

Током јучерашњег дијалога о Закону о слободи вероисповести црногорска влада не само да није дала додатне гаранције за сигурност правног положаја Цркве, већ је својим деловањем и невештим приказивањем чињеница, само појачала утисак свештенства и народа да јој се ништа не може веровати, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

Митрополија указује да је јучерашње премијерово, као и данашне набрајање потредседника владе “бројних уступака” и “крајњих линија компромиса” само један велемајсторски маркетиншки трик, на који Црква не може да наседне.

Указују такође на политику монолога владајућег ДПС-а, док за дијалог кажу да је одржан “на једвите јаде” и под разноврсним притисцима, а не од срца и не искрено.

А што се тиче “неупотеребљивих и половичних решења”, из Митрополије поручују да “настарија институција друштва не може да пристане, јер је постојала и у време знаменитијих законодаваца од ових данашњих”. “Није пристала (Црква) да поништи саму себе”, поручују из Митрополије.

Поручују и да сваком треба да буде јасно да држава хоће да Цркву упише и третира као јучерашњу, иако је она давнашња.

Притом напомињу да се регистрација захтева само од Митрополије и осталих епархија СПЦ у Црној Гори, док ће све остале постојеће цркве и верске заједнице (Надбискупија барска, Бискупија которска, Мешихат Исламске заједница, Јеврејска заједница, као и двадесетак других) бити уписане у евиденцију већ постојећих верских заједница, а не у регистар.

“Митрополија и све остале епархије траже само оно што припада и другима – да буду уписане као већ постојеће у евиденцију, а не у регистар, као да се изнова правно рађају”, наводи МЦП.

Истичу да Закон о слободи вероисповеести грубо дискриминише Православну црку и њене вернике.

Указују и да су нетачне тврдње премјера Душка Марковића да Црква избегава своје обавезе пријављивања боравка једног броја свештеника, монаха и монахиња који нису држављани Црне Горе, као и пореске обавезе.

Истина је, наиме, кажу, да су управо државни органи незаконито ускраћивали боравак свештенству и монаштву, што је безброј пута доказано пред судовима Црне Горе.

Министар правде Зоран Пажин изјавио је раније данас да Влада Црне Горе не види смисао наставка дијалога са Митрополијом црногорско-приморском о Закону о слободи вероисповести и да је понуда СПЦ-у крајња линија компромиса.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here