Mesto za reklamu

23.03.2020.

Епархије СПЦ у Црној Гори саопштиле су да ће поштовати пооштрене мере Владе Црне Горе у борби са коронавирусом, које подразумевају да се верски обреди спроводе без присуства грађана.

Из Митрополије црногорско-приморске и две епархије, саопштили су да „примају к знању нове, пооштрене мере Владе Црне Горе у борби против епидемије”.

„Како су они рекли, тако ће и бити. У Цркви се не ради о симболичном конзумирању хране користећи исти прибор за јело, како је наведено, већ се причешћује телом и крвљу Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа за исцељење од свих вируса, здравље и спасење душе и тела и задобијање вечног живота. Жалимо, међутим, и сматрамо штетним, што се ове одлуке, макар биле и привременог карактера, доносе једнострано, без консултације са Црквом – иако је она, од помињања првих ванредних мера, показала максималну сарадњу и сусретљивост у погледу Владиних санкција у борби против заразне болести”, наводе из Митрополије.

Како додају, и до сада је Црква прилагодила своје деловање упутима здравственихустанова.

„Суспендоване су народне литије, одложени бројни обреди као и сви догађаји, прославе, предавања, наставе веронауке, хора. Великом броју верника је саветовано да ових дана не долазе у храмове, него да свештеника чека у својој кући. Нарочито у недељу 22. марта, литургије су служене у свим црногорским градовима, на основу детаљних и стрпљивих договора са представницима Владе и Управе полиције. И управо смо, по завршетку тих служби, заједно са службеницима полиције, констатовали да се свештенство прецизно придржавало свих раније донетих здравствених прописа. Поред договора са полицијом, свештеници су имали и усмене саветодавне разговоре и са лекарима из Института за јавно здравље у погледу што прописнијег владања људи испред и унутар храмова”, додају из епархија СПЦ.

Захвалили су се верницима који су „показали велику одговорност и стрпљиво и послушно испоштовала све препоруке надлежних“.

На препоруке да би црквени скупови могли бити извор заразе, из црногорских епархија СПЦ наводе да су они за верујуће људе „извор снаге и храбрости пред искушењима“.

„Иако нам вековно искуство говори да су литургијски скупови са причешћем верника увек доносили нову народну снагу, јачали љубав и стрпљивост, а никада никога нису заразили (како у јеку некадашње куге, колере, грознице тако и у време нама савремених вируса) – у делу јавности, као и у врху владајућих структура, преовлађује страх од оног што се никада није десило. Звучи тужно и поразно, на какву су формулацију свели Свето причешће – људи из Владиног кризног штаба, и то у земљи која је хришћанска вековима“, наводе из Митрополије.

Додају да и према „прецизним упутствима и саветима блаженопочившег патријарха српског г. Павла, које је он дао на основу учења Светих отаца и Црквеног Предања, нити је кад било, нити се може збити, да се верујући и крштени човек зарази преко Светог путира и причесне кашике“.

„Разумемо да је то нецрквеним људима страно и далеко, али управо због тога Црква никада никога није ни приморавала ни позивала, да мимо своје савести и слободе, учествује у оваквом богослужењу. А ко је долазио слободно и по вери – на том се месту не би заразио, него би се духовно окрепио“, саопштено је из епархија СПЦ.

Додали су да настављају молитве у храмовима са свештенством и остају отворени за сваки вид сарадње са Владиним кризним штабом. Такође, позвали су Владу као оснивача јавног сервиса, да посредује код РТЦГ како би одвојили простор за преношење богослужења.

Поновили су и понуду да се објекат који припада СПЦ користи за карантин, али да да Црква купи два респиратора за здравствене установе.

СПЦ је позвала верујући народ да у духу текућег Великог васкршњег поста, „сви умножимо своје молитве за здравље и оздрављење свих, да појачамо вјеру и стрпљење“.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here