1. 12. 2020.

Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка, у складу са прописаним мерама, неће организовати уобичајен програм и окупљања за Бадњи дан ни у једном граду у Црној Гори, укључујући и централно ложење бадњака испред Цетињског манастира.

Вернике су позвали да Бадње вече дочекају у својим домовима, а њих и све грађане да поштују здравствене мере и lекарска упутства.

Не сме се свакако дозволити да ова болест заустави живот, па ни духовни и црквени живот, али је неопходно да се придржавамо мера предострожности, како би умањили штетне друштвене последице епидемије и, што је најважније, утицали на смањење броја изгубљених живота због ове болести, која, иако погађа све узрасте, ипак највише живота узима међу нашим најстаријима”, наводи се у саопштењу на сајту МЦП.

Подсећају да су, одмах по проглашењу епидемије у марту ове године прекинули организацију масовних литија, те да су, како наводе, и многе друге активности свели на минимум или их привремено обуставили.

“Многе прославе, освећења храмова, научни скупови и округли столови, а први пут послије више од двадесет година, и дјечији сабор, који су били планирани за прољеће, љето и јесен ове године отказани су или одложени. Неки од највећих годишњих хришћанских празника, као што је празник Васкрсења Христовога, прослављени су умногоме другачије него што је то случај у редовним условима.”

И Божић се, како су казали, као најрадоснији хришћански празник дочекује такође у веома лошем епидемиолошком тренутку.

“Пастирска одговорност и брига за здравље и духовно и телесно нас обавезује да се у току ових празничних дана понашамо још одговорније и да сви допринесемо да догађаји који су пред нама буду благословени, да у наше домове унесу духовну радост, мир и здравље, а не да буду повод за нове случајеве заразе и ширења ове опаке болести. С тим у вези обавештавамо свеукупну јавност, а нарочито православне хришћане, да Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка, у складу са прописаним мерама, неће организовати уобичајен програм и окупљања за Бадњи дан ни у једном граду у Црној Гори, укључујући и централно ложење бадњака испред Цетињског манастира. После јутарњег богослужења, у току целог дана верници ће моћи да дођу до храма, приложе бадњак на огњиште на коме ће већ бити освештани бадњаци, запале свећу и помоле се Богомладенцу Христу. Молимо и апелујемо да све те свештене радње обављају уз поштовање епидемиолошких мера уз минимално задржавање у портама храмова и манастира уз молбу да Бадње вече дочекамо сви у својим домовима. Ово је права прилика да се подсјетимо како су се ови божићни дани увијек прослављали у породичном амбијенту, трудећи се да сваки наш дом и свака породица личи на Свету породицу у којој се родио Богомладенац Христос. Зато уместо уобичајеног славља и масовних окупљања позивамо све православне хришћане да предстојеће време овог божићног поста проведу у посту и молитви, припремајући се тако за празник Рождества Христовог”, наводи се у саопштењу.

На Божић ће, како додају, бити служено и по неколико литургија у већим храмовима и манастирима, где то дозвољавају црквена правила, како би се избегле велике гужве на Божићним литургијама. Подсећају да боравак на богослужењу треба да буде у складу са прописаним мерама које су одраније на снази.

“Понављамо благослов који је важио и за прославе крсних слава, да се и Божићни дани прославе у својим домовима у ужем кругу и без организованих окупљања по домовима и другим местима становања”, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here