Mesto za reklamu

13 08. 2019.

Представљање истраживање Кровне организације младих о положају и схватањима младих у Србији, поводом Светског дана младих, у Медијацентру у Београду.

Готово 60 одсто младих сматра да је Србији потребан јак лидер којег ће народ следити, што је значајан скок у односу на 2017. када је такав став имало 39 одсто. Подршка Европској унији пада – само 21 одсто младих сматра да спољна политика Србије треба да буде окренута ка ЕУ, 28 одсто подржава учлањење у европску породицу, 40 одсто је против, док 33 одсто сматра да Србија треба да се оријентише ка Русији. Истовремено, две трећине младих жели да се исели из Србије, од којих 60 одсто жели у Европску унију и земље Запада.

Ово су резултати истраживања које је представљено на Светски дан младих у Медијацентру у Београду, у склопу Алтернативног извештаја о положају и потребама младих у Србији, чији је аутор Кровна организација младих Србије (КОМС).

Истраживање је спроведено од маја до јула, у њему је учествовало 1.238 особа старих од 15 до 30 година.

Резултати су показали да тек свака четврта млада особа сматра да би се у Србији живело боље ако би била део ЕУ, док готово исто толико мисли да би живот био лошији.

Проценат младих који су заинтересовани за политику у Србији опао са 31 одсто у прошлој години на 24,2 одсто у 2019, а томе је највише допринело распрострањено уверење код младих да немају утицаја на политичке процесе и одлуке.

“Редовно на изборима гласа 40 одсто младих, повремено њих 27,6 одсто док нешто више од 32 одсто никад не излази на гласање. Већина испитаника, њих 42 одсто, наводи да не гласају јер су ‘сви политичари исти’ док 31,6 одсто младих сматра да тренутно немају кандидата за кога би гласали”, рекао је представљајући извештај генерални секретар КОМС Стефан Ђорђевић.

Већина младих сматра да су лична познанства и контакти, као и чланство у некој партији важнији за добијање посла од образовања. Високо образовање, према мишљењу испитаних младих, дискредитовано је лажним дипломама и фантомским приватним факултетима, због чега млади одлазе у иностранство јер се тамо више цени њихово знање.

Чак 88 одсто испитаних сматра да млади нису довољно заступљени у медијима. Информишу се махом преко мобилних телефона, односно преко друштвених мрежа, и преко телевизије. Чак 71 одсто сматра да у Србији не постоји слобода медија.

Када је реч о поверењу младих у јавне личности, позитивну оцену на скали од један до пет добили су само поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј, са оценом 2,1 и министар омладине и спорта Вања Удовичич са двојком, док је шеф државе Александар Вучић добио просечну оцену 1,6.

Стефан Ђорђевић је рекао је да постоји политичка воља да се побољша положај младих, али да у Сектору за омладину Министарства за омладину и спорт ради само девет запослених, док је претходном помоћнику министра за питања младих истекао мандат, а нови није именован. Такође, када се прати активност тог министарства преко друштвених мрежа, види се готово потпуна посвећеност питањима спорта, док се млади готово уопште не помињу.

И буџет тог министарства окренут је спорту, а само 22 одсто одлази на младе. То значи да буџет за младе представља 0,09 одсто државног буџета Србије, рекао је Ђорђевић.

Селмедин Ровчанин, в.д. председника Управног одбора КОМС-а рекао је да у Србији постоји солидан институционални и законски оквир за бављење младима. Где онда грешимо, ако све више младих жели да име, ако не верује у институције и ако слаби поверење у Европску унију која нам је циљ, упитао је Ровчанин.

Млади све више одлазе из Србије, на првом месту због веровања да ће у иностранству имати бољу перспективу приликом школовања, а касније и запослења. Нажалост, добар део њих се не враћа, изјавила је поводом Међународног дана младих повереница Бранкица Јанковић.

Насиље је један од великих проблема са којима се млади сусрећу, посебно вршњачко насиље, као и дискриминација, рекла је повереница и навела да је према подацима више од половине младих изложено некој врсти насиља.

А министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поручио је данас да Влада Србије улаже у унапредење положаја младих свих узраста и њихов останак у земљи.

Министарство је кроз институције социјалне заштите збринуло више од 6.000 деце и младих без родитељског старања и са сметњама у развоју сместивши их у приближно 4.500 хранитељских породица, што Србију сврстава у земље са најнижом стопом деце и младих на резиденцијалном смештају, наводи се у саопштењу.

Омладина Демократске странке Србије данас је саопштила да захтева од Владе и ресорног министарства да се под хитно именује помоћник министра који ће бити задужен за омладину, јер се на то именовање чека пуних осам месеци.

Потпредседник Демократске странке Дејан Николић данас је оценио да је стварање афирмативне атмосфере и позитивног вредносног система у друштву за младе, велики посао и изазов за нову генерацију политичара.

Без реформе образовног система, нове политике стимулисања привреде за запошљавање младих људи и креирање потпуног новог друштвеног наратива који ће разумети и прихватити и рођени 2002. тај посао није могућ, указао је Николић у писаној изјави и предложио да се после промена у Србији отвори дијалог на ту тему, као приоритет.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here