Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Економски програм Србије и даље доноси добре макроекономске резултате, саопштио је данас тим ММФ-а који завршава посету Србији. Они су се данас срели и са председнико Србије Александром Вучићем.

Како је наведено, тим ММФ-а се заложио за унапређење фискалних правила и управљања државним предузећима, као и приватизацију Комерцијалне банке и ХИП-Петрохемије.

Поздравио је напоре власти Србије у правцу окончања приватизације Комерцијалне банке и нагласио важност приватизације ХИП Петрохемије.

Тим, који предводи Јан Кес Мартејн, посетио је Београд у периоду од 24. до 28. фебруара 2020. године ради оцене резултата постигнутих у 2019. години и напретка у испуњавању обавеза у складу са Инструментом за координацију политика (ПЦИ), као и разговора о приоритетима у погледу политике за 2020. годину.

Тим ММФ-а оценио је напредак остварен у реализацији инструмента ПЦИ.

Посета у циљу четврте ревизије инструмента ПЦИ планирана је за другу половину маја.

“Макроекономски резултати Србије били веома добри и током 2019. године, уз процењени раст на нивоу од 4,2 процента, подржан високим директним страним инвестицијама и интензивираним активностима у грађевинарству. Незапосленост је опала на рекордно низак ниво, уз стабилан раст зарада. Инфлација, која је износила два процента у јануару и даље се креће у доњој половини циљаног коридора”, навео је Мартејн у саопштењу.

Отпорност финансијског система наставља да се побољшава и удео ненаплативих кредита је опао на 4,1 одсто у децембру 2019. године, рекао је Мартејн.

Фискални резултати су и даље добри, а општи ниво државе је забележио фискални дефицит од 0,2 процента БДП-а у 2019. години, што је у складу са циљевима по инструменту ПЦИ, док је јавни дуг опао на око 52 процента БДП-а.

Макроекономска перспектива за 2020. је позитивна, са пројекцијом раста од четири процента и очекивањима да ће се инфлација задржати у доњој половини циљаног коридора.

Међутим, ризици су повишени, нарочито спољни, док преостаје и веома важан програм структурних реформи.

У том контексту, тим ММФ-а је истакао потребу да се у потпуности спроведу реформе предвиђене у оквиру инструмента ПЦИ како би се обезбедила одрживост макроекономских постигнућа и подстакао потенцијал раста Србије.

Тим ММФ-а је оценио и припреме које би требало да обезбеде примену новог система зарада у јавном сектору и прелазак на нови, систематичнији оквир запошљавања у јавном сектору у 2021. години.

Тим је подржао недавне напоре у правцу адекватног праћења фискалних ризика и разговарао о опцијама за унапређење фискалних правила.

Такође је истакао важност унапређења управљања државним предузећима у циљу повећања ефикасности и квалитета јавних услуга.

Тим ММФ-а је захвалио властима Србије на гостопримству и тесној сарадњи.

“Ставови изнесени у овом саопштењу представљају ставове тима ММФ-а и не морају да представљају ставове Извршног одбора ММФ-а. Након ове посете неће уследити дискусија на Одбору”, наведено је у саопштењу.

Представници Мисије ММФ са Вучићем: Повећана инвестициона активност, увећан извоз робе и повећање личне потрошње становништва

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима Мисије Међународног монетарног фонда, са којима је разговарао о макроекономским кретањима и реформама у Србији.

Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена одржавању финансијске стабилности и даљем спровођењу реформи у циљу постизања бржег привредног раста, стварања нових радних места и побољшања животног стандарда свих грађана.

Шеф Мисије Мартејн је оценио да су економски резултати Србије веома добри, при чему је посебно поздравио успешан завршетак процеса приватизације Комерцијалне банке.

Саговорници су констатовали да је постигнут напредак у оквиру програма сарадње уз подршку Инструмента за координацију политике (Policy Coordination Instrument – PCI).

На састанку је, такође, закључено да привредна активност другу годину заредом бележи високу стопу раста, о чему сведочи и податак да је у 2019. години остварено повећање од 4,2 одсто, што је више у односу на првобитну пројекцију од 3,5 одсто.

“Повећана инвестициона активност, увећан извоз робе и повећање личне потрошње становништва услед већег расположивог дохотка значајно су утицали на овај раст БДП”, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Републике.

Једна од тема сусрета било је и редефинисање постојећих фискалних правила у циљу обезбеђивања очувања фискалне одрживости.

На састанку је било речи и о даљем спровођењу реформе пореске администрације, затим реформе у јавном сектору, као и управљању јавним инвестицијама и државним предузећима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here