Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Србија је доста постигла у претходном периоду, изјавио је данас Т а н ј у г у шеф Мисије ММФ-а Јан Кес Мартејн и изразио уврење да ће и плате и пензије у нашој земљи наставити да расту у складу са снажним економским растом.

Ипак, Мартејн упозорава да ће на привредни раст утицати глобална ситуација са корона вирусом и да ММФ нема најновију прогнозу колики ће раст БДП-а Србија имати у 2020. години.

“Према послењој прогнози, ММФ предвиђа раст српског БДП-а од четири одсто ове године, што је доста у складу са оним што је било у претходном периоду и према средњорочним очекивањима. Али, та прогноза је била направљена пре ширења корона вируса и још немамо апдејтовану прогнозу привредног раста након овога што се десило”, казао је Мартејн.

На питање како ММФ оцењује програм развоја “Србија 2025” и план српске владе да до 2025. просечне зараде буду око 900 евра и пензије око 430 евра, Мартејн истиче да је Србија доста постигла укључујући и повећавање инвестиција у јавну инфраструктуру.

“Ипак, потребно је још улагати. Добро је видети да је Влада Србије тим програмом то препознала и започела улагања у развој инфраструктуре”, рекао је Мартјен додајући да ће “Србија 2025” подржати економски раст.

Када је реч о расту плата и пензија, Мартејн је нагласио да очекује наставак њихово раста у складу са растом привреде, али да не може да говори о конкретним цифрама и предвиђањима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here