Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Одлазећа шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини позвала је и представнике Приштине на састанак министара спољних послова ЕУ и земаља кандидата у Хелсинкију.

То су пренеле Вечерње новости, које наводе да “Могерини на тај начин хоће да свом наследнику, Шпанцу Жозепу Борелу, да наметне да листа учесника будућих састанака овог формата укључује и приштинске политичаре”.

Те састанке, који се одржавају на сваких шест месеци, организује председавајући ЕУ, али формално шеф дипломатије, у овом случају Могеринијева, упућује позиве.

Извори Вечерњих новости тврде да је Могерини у среду изненада одлучила да позивницу пошаље и представницима Приштине, односно шефу дипломатије Косова Беџету Пацолију, упркос, како наводе, противљењу званичног Мадрида и чињеници да нико од земаља то није тражио.

Ти састанци се одржавају у формату у којем је испред учесника наведено само име и презиме, без државних обележја, али је став Београда да “званичницима Приштине никако није ту место”.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да ће се са председником Александром Вучићем консултовати да ли Србија да учествује на наредном састанку министара спољних послова земаља чланица ЕУ и кандидата у Финској.

“Одлазећа висока представница у последњи час је променила цео концепт, па ће на састанку бити и “земље партнери”. То чини на крају мандата, само да би представници Приштине могли да учествују”, навео је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here