Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини одбацила је данас у Тирани наводе Рамуша Харадинаја који оптужује њу и председнике Албаније и Србије, као и косовског председника, да су део “плана за поделу Косова”.

“Нисмо део никакве завере”, рекла је Могерини, већ је заједнички циљ да се створе услови, атмосфера и простор како би две стране поново селе за исти преговарачки сто.

“Поштујемо преговарачке позиције две стране и озбиљно гледамо на улогу посрединка, моју личну улогу, у којој ми не одређујемо садржај будућег споразума, већ омогућавамо разговоре о томе шта правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа може да садржи”, одговорила је Могерини албанским новинарима.

Могерини се у Тирани, где се вечерас састаје са председником Србије Александром Вучићем, а сутра ће учествовати на самиту Процеса Брдо Бриони, иначе први пут огласила после састанка о западном Балкану у Берлину.

Могерини је рекла да тренутно не види услове за наставак дијалога Београда и Приштине.

Она оцењује да је предуслов за то повлачење или суспензија тарифа и да одговорност сада лежи у рукама Приштине.

“Убеђена сам да, ако би се тарифе повукле вечерас, сутра ујутру бих сазвала нову рунду дијалога. То би било тешко и болно, као и обично, али можда и продуктивно. Међутим, у одсуству погодне атмосфере, ја не видим перспективу наставка дијалога. Сада одговорност лежи у рукама оних који одлучују на Косову”, поручила је Могерини.

Федерика Могерини је поручила и да је дијалог Београда и Приштине током година донео важне резултате, како за две стране у процесу, тако и за цео регион.

Она је оценила да је до застоја у дијалогу дошло управо у тренутку када је могло да се уђе у фазу интензивнијих преговора.

“Наш циљ је био и и остаје постизање усаглашеног, правно обавезујућег споразума који ће покрити све аспекте нормализације односа Приштине и Београда”, каже Могерини.

Висока представница ЕУ подсетила је да је до застоја у дијалогу дошло због тарифа које су приштинске власти увеле на робу из Србије чиме су прекршени и споразуми које је Косово потписало.

Могерини је такође нагласила да су ЕУ, земље чланице, као и други међународни партнери тражили да се повуку или суспендују тарифе, што се до овога тренутка није догодило.

“Мој утисак после Берина је да нисмо близу наставка дијалога, али то не значи да одустајемо од посредовања у дијалогу”, каже Могерини.

Говорећи о погодној атмосфери за наставак дијалога, Могерини је поред укидања приштинских тарифа навела и суспензију кампања за признања, односно повлачења признања косовске независности.

Шефица ЕУ дипломатије у закључку изразила је наду да ће “мудрост да победи”, јер како је нагласила, “нико неће добити ништа од даљег застоја дијалога, а поготово не Косово, Србија и регион”.

“Помирење и нормализација су, као што је ЕУ и сама научила, база за економски просперитет и интеграцију. Знам колико је то важно за регион и зато је важно да се процес настави и буде плодоносан уз поштовање свих страна”, закључила је Могерини.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here