1. 0 10. 2020.

Министарство спољних послова Владе Републике Србије позвало је данас амбасадора Албаније у Србији Иљира Бочку ради уручивања ноте у којој је изражен најоштрији протест поводом изјава датих током заједничке седнице влада Албаније и такозваног Косова.

У саопштењу се наводи да је поменута седница одржана 2. октобра ове године у Тирани, а да се нота односи пре свега на изјаву која се тиче укидања границе између Албаније и Косова и Метохије.

Изјаве које имплицирају уједињење Албаније и српске покрајине Косовo и Метохијa и стварање Велике Албаније представљају оправдан разлог за забринутост, како Србије, тако и осталих држава региона опредељених за очување стабилности и интензивирање сарадње у региону.

У ноти је указано и на свакодневне напоре које највиши званичници Србије улажу у циљу развијања билатералних политичких и свих других односа са суседним земљама и приближавању ставова о којима не постоји сагласност.

У том смислу, изражено је очекивање да ће се и највиши званичници Албаније убудуће уздржавати од давања изјава које нарушавају билатералне односе Србије и Албаније и могу дестабилизовати регион.

Такође, привремени отправник послова Aмбасаде Србије у Тирани позван је у Министарство спољних послова Албаније 6. октобра ради уручивања протестне ноте, али је он одбио да прими ноту због неприхватљивих ставова изнетих у истој, истиче се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here