Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Пошто је добио организацију Светског првенства 2022. године, Катар је објавио да ће првенство бити свечано отворено на стадиону Лусаил на којем ће се играти и финална утакмница. Стадион, капацитета 86 хиљада људи, биће готов до краја ове године.

Катар се за СП 2022. године надметао са Аустралијом, Јапаном, Јужном Корејом и Сједињеним Америчким Државама и након четвртог круга гласања добио је организацију.

У финалу је био и Јапан, а Катар је у последњем кругу добио 14 од 22 гласа Извршног одбора.

Појавили су се нацрти пет стадиона на којима ће се играти утакмице 2022. године. Слоган организатора првенства “Очекујте чудо” ће се показати у пуном сјају.

“Поносан сам због те одлуке. Ово је велика победа арапскога света”, поручује тренер Реал Мадрида Зинедин Зидан.

Организатор ће уложити невероватних 42,9 милијарди долара у инфраструктуру, како би се изградило укупно девет стадиона а три реновирала. Планирана су права чуда инфраструктуре а један стадион бице на вештачком острву до којег це се долазити тунелом и мостом. Минимални капацитет стадиона је 40 хиљада гледалаца.

“Уверен сам да ће Катар фантастично организовати СП. Они су мала земља огромних могућности. Исто тако, није ово само победа арапског света већ и доказ да је Блиски Исток спреман да организује овако велике спортске смотре. Уверен сам у лепоту Мондијала, лепу организацију и незаборавну атмосферу.”, сматра популарни Зи-Зу, пореклом из Алжира.

Катар је држава на Арапском полуострву са нешто више од милион и по становника. Међутим, није најмања држава која је организовала СП. Мање становника имао је Уругвај 1930. године.

То је изузетно богата земља због огромних резерви нафте и земног гаса који чине већину извоза и више од половине бруто друштвеног производа.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here