Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председник Демократског савеза Иса Мустафа, једне од две владајуће странке на Косову, позвао је посланике скупштине да на сутрашњој ванредној седници подрже владу да што пре укине таксу на српску и робу из Босне и Херцеговине.

Мустафа је на Фејсбук налогу написао да су САД најмоћнији савезник Косова, па би захтев за укидање таксе требало да буде испоштован, додајући да ДСК у потпуности подржава моментално укидање таксе.

Мустафа тврди да се Београд путем таксе представља као жртва на међународном плану.

“Након прошлогодишњих избора за Европску комисију, а посебно након веома активног ангажмана САД-а са специјалним изаслаником председника Трампа, амбасадором Гренелом, такса објективно остаје само реликвија, која Србији служи као жртва на међународној арени, а некима на Косову као једино средство за политичку нестабилност”, написао је Мустафа.

Мустафа пише да би на сутрашњем састанку Скупштине Косова посланици требало да гласају за укидање таксе, као што то захтева Америка.

“Верујем да ће на сутрашњем састанку Скупштине подржати Владу и премијера Куртија да укину таксу. Да буде уклоњена како захтевају САД. Нисам сигуран да је било која од парламентарних група или чланова Скупштине или владе нашла снажнијег, заслужнијег и посвећенијег партнера од Сједињених Држава за државу и државност Косова”, навео је Мустафа.

Такође је навео реципроцитет, рекавши да уколико Београд не уклони трговинске баријере, ДСК је обавезна да примењује мере реципроцитета после периода који влада треба да усагласи са САД и ЕУ.

Сутрашња ванредна седница скупштине заказана је на захтев опозиције чији се један део противи укидању таксе.

Премијер Аљбин Курти најавио је у четрвтак да би постепено укидање таксе почело да се примењује од 15. марта.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here