Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа, успротивио се Охридском састанку и нагласио да “мини-шенгенске” политике удаљавају земље Западног Балкана од пута европских интеграција и стављају их у скровиште Евроазије којим доминира Русија, преноси Газета Експрес.

„То су маневри Србије да Европској унији наметне обавезе за нормализацију односа са Косовом и признавање независности Косова. Можда премијери Албаније и Северне Македоније имају јасну представу где су интереси њихових земаља, али Косово уопште нема”, наведено је у реакцији председника ДСК.

Он је упитао у којим се кухињама кувају пројекти Царинске уније земаља Западног Балкана, Заједничког тржишта земаља Западног Балкана и однедавно “мини Шенгена” између ових земаља.

На први поглед делује атрактивно, додао је Мустафа, али у основи воде у нову Југославију, с Албанијом без Хрватске и Словеније.

“То су идеје које ми нисмо подржали док смо водили владу и нец́емо их подржати као Демократски савез Косова, ни на позицији ни у опозицији. Баш као што не подржавамо промену државних граница Косова. Косово би требало да тежи јединственом европском тржишту, прво на основу ССП-а који такође уређује царине и постаје део Шенгенског споразума, где су земље ЕУ”, указао је Мустафа.

“Мини-шенгенски” споразуми настали су када пројекат конципиран у Србији за Царинску унију и идеја Економске уније земаља Западног Балкана нису реализовани због противљења Косова и Црне Горе, напоменуо је он и констатовао да такви споразуми доводе до ситуације да Србија прикупља највише средстава од пореза, било на границама, било да је ПДВ, царина, акцизе, у великој мери и у име Косова  (јер није признала независност Косова) јер оно има најдужу границу, а у осталим деловима Албанија, Македонија и Црна Гора.

“Косово није ограничено са ниједном од држава чланица ЕУ. Стога бисмо овим споразумом пренели свој суверенитет на суседне земље, јер се зна да Шенген (мини или мали) подразумева јединствене политике држава чланица за слободан прелазак граница без контроле, а то би се односило и на ‘мини Шенген’ Србије и  присталица њене хегемоније. ‘Мини-шенгенске’ политике удаљавају земље Западног Балкана од пута европских интеграција и стављају их у скровиште Евроазије којим доминира Русија”, нагласио је Мустафа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here