Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

На привременом полигону “Пештер” код Сјенице одржана је завршница здружене тактичке вежбе Војске Србије са бојевим гађањем “Муњевити удар 2021”. На полигону су обављена гађања тенком Т-72МС, дроном, беспилотном летелицом ЦХ92 и борбеним системом “пасарс”. Вежби присуствовали председник Србије Александар Вучић и председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик који износе своје утиске.

   Начелник Генерлштаба Војске Србије Милан Мојсиловић пожелео је добродошлицу присутнима који прате војну вежбу на Пештерској висоравни.

Војска Србије је извршила претходних десет дана проверу борбене готовости, више од 15.000 припадника је било присутно, рекао је Мојсиловић.

“Желим да вас известим да су резултати врло добри и одлични, посебно гађање у ноћним условима, носилац је Друга бригада”, рекао је Мојсиловић

Командант вежбе је бригадни генерал Жељко Кузмановић, је објаснио тактику вежбе, а затим је председник Србије Алекдандар Вучић примио рапорт команданта војне вежбе и том приликом им отпоздравио.

“Официри, подофицири и војници, здраво”, рекао је Вучић, на учесницима војне вежбе на полигону Пештер.

Тема војне вежбе је “Ојачана тактичка група у извођењу нападне операције”. Ово је највећа вежба која је одржана у Србији у последњих неколико деценија.

Више од 2.300 припадника специјалне јединице, Копнене војске и Ратног ваздухопловства на више полигона изводиће нападну операцију уз употребу тенкова, борбених возила, артиљеријских система и оруђа, авиона, хеликоптера, даљински пилотираних ваздухоплова, ПВО система и наоружања пешадијских и специјалних јединица.

Посаде тенкова Т-72 МС јавности ће први пут представити борбене могућности уз употребу савремених опто-електронских и нишанских система којима је ово борбено возило опремљено.

Скупа ће наступати и модернизована оклопна борбена БРДМ-2М која су недавно, са тенковима, стигла из Руске Федерације. Задатак оклопних јединица биће да снажном ватром и одлучним маневром сломе одбрану непријатељских снага.

У улози борбеног осигурања биће механизована пешадија на “лазарима 3”, “милош”, “МРАП 6×6” и “НТВ”, возилима која су производ домаће одбрамбене индустрије. Ту ће се, наравно, наћи и оклопни транспортери БВП-М80А и БОВ.

Ватрену подршку у нападној операцији пружаће самоходне топ-хаубице 155мм Нора Б-52, самоходни вишецевни ракетни лансери 128мм “огањ” дигитализовани, батерија самоходних вишецевних ракетних лансера 128мм “огањ” М-18 модуларни, лансер “морава” и самоходне хаубице 122мм “гвоздика” модернизована као и минобацачи 120мм.

Ефикасност ватре ових средстава значајно је унапређена развојем нових система за осматрање и управљање ватром помоћу којих је многоструко скраћено време од поседања ватреног положаја до спремности за дејство.

Крај вежбе: Изведен демо скок, испаљен сигнал сунце

Изведен је демо скок са заставом Републике Србије и Војске Србије. Испаљивањем сигнала “сунце” завршена је војна вежба на полигону Пештер.

Изјаве после вежбе председника Александра Вучића и Милорада Додика:

Вучић је после војне вежбе “Муњевити удар 2021.” на Пештеру казао да ће држава наставити да улаже у нашу армију.

Снага наше војске биће драстично увећања и измењена у наредних девет месеци, најавио је председник Србије Александар Вучић оцењујући да повећана снаге војске показује и снагу државе јер, како је казао, то не би било могуће да није веће финансијске снаге.

Након што се обратио после изведене војне вежбе на полигону Пештер, председник Александар Вучић упутио је позив учесницима битке на Кошарама да се сви заједно фотографишу.

На војној вежби присуствовало је 240 јунака са Кошара.

Заједничка фотографија председника и јунака са Кошара

Председавајући и српски члан Председништва Б и Х Милорад Додик је рекао да је данашњи приказ способности Војске Србије на вежби „Муњевити удар 2021“, доказ да Србија јача и да је остварила сан који је, каже, можда био нереалан пре 10-ак година.

„Сада видимо снагу коју Србија има у економији, а коју мора да прати снага војске, као и да Србија може да се одбрани од било кога и било каквих замисли да се угризи њен интегритет“, рекао је Додик.

Радујемо се снази Србије, која је потребна и нама. Уживамо у томе и свесни смо да снажна Србија изазива све друге да је омаловаже, нападну, понизе и потцене, рекао је председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here