Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Карикатуриста Блица Марко Сомборац и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јаковић, добитници су награде “Допринос године Европи”, коју Европски покрет у Србији традиционално додељује од 2002. године.

Плакете су овогодишњим лауреатима у београдском Аероклубу свечано доделили председник ЕПуС-а Михаило Црнобрња и генерална секретарка Покрета Сузана Грубјешић.

Михаило Црнобрња рекао је да је повереница “неуморним радом, јасно израженим ставовима и правовременим реакцијама на појаве дискриминације и неравноправности у друштву значајно допринела промоцији европских вредности у Србији”.

Захваљујући се на награди, Бранкица Јанквић је нагласила да бављење људским правима није вредно уколико се бојите.

“И уместо да заштитите – страхујете и калкулишете кога, када и како штитите. Ми никад нисмо калкулисали када, кога и како заштитити”, рекла је Јанковић и додала да једнака права за једног, не значи мање права за другог.

Нагласила је да је награда коју данас прима нарочито важна у тренутку у којем се “у Европи чују дисонантни тонови и говори о њеној кризи”, те да се она суочава са бројним изазовима и кризом вредности због чега постоји посебна обавезу да се штите европске идеје.

Сузана Грубјешић прочитала је образложење за Марка Сомборца, које је назвала “духовитом савешћу нашег друштва”.

Рекла је да Сомборац свакодневно кроз сатирични стрип који објављује Блиц на духовит и креативан начин скреће пажњу на разне појаве у друштву и промовише критички осврт и слободу изражавања.

Марко Сомборац је нагласио је да медије брутално гуше, да им се шаље БИА, пореска и финансијска инспекција. Инструирано са врха власт, медији се приказују као издајници и плаћеници, рекао је Сомборац и нагласио да иако се о томе говори у извештајима европских институција, те оцене и даље су балансиране.

Због тога, наставио је, потребно да се Европа додатно ангажује и заштити је. “Постоји напредак, али постоји и простор за даље побољшање ситуације на том плану”, рекао је сатирично Сомборац.

Жири који је једногласно одлучио о додели признања, поред председника ЕПуС Црнобрње чинили су и добитници награде из претходних година.

Међу досадашњим добитницима награде су бивши министар спољних послова Горан Свилановић, бивши заштитник градјана Саша Јанковић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, директор Балканског фонда за демократију Иван Вејвода, директорка Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, Владимир Петронијевић из Групе 484, Удружење градјана ЕXИТ, Миксалиште, Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) и други.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here