1. 01. 2021.

Одељење историјских наука САНУ констатовало је данас да се током протеклих неколико дана развила хајка поводом, како наводе, нетачно интерпретираног интервјуа председника САНУ Владимира Костића, који као закључак има да Академија ништа не ради у вези са питањима везаним за Косово и Метохију.

Из САНУ истичу да се такви закључци заснивају или на намерном ширењу неистина или на тоталном непознавању одговарајућег ангажовања САНУ, а то би се, кажу, могло избећи увидом у сајт Академије и праћењем осталих облика њеног информисања јавности.

Уз то питање, наводе, у јавности се изриче и паушална оптужба о забрани изложбе о Јасеновцу у САНУ, која је, кажу, такође лишена сваког утемељења и додају да она није ни планирана под тим насловом.

Због тога, Одељење скреће пажњу да област КиМ, као средишњи део Старе Србије, представља важан део интердисциплинарних научних истраживања САНУ од њеног оснивања до данас.

Председнику САНУ Владимиру Костићу је замерено јер је недавно, гостујући у телевизијској емисији Њузмакс адрие, у којој га је водитељка подсетила на његову изјаву из 2015 – да Косово и Метохија нису ни дефакто, ни дејуре у саставу Србије и да би то неко требало да саопшти народу, казао да “нико у овом народу, па чак ни Црква, нема тапију над истином када су Косово и Метохија у питању”, те да “статус кво (за КиМ) не постоји”.

Из Одељења указују да, не умањујући велики допринос претходних генерација, у средиште посебне научне пажње питање КиМ је дошло 80-их година прошлог века, објављивањем капиталног дела “Задужбине Косова”.

То је, истичу, подстакло истраживачки замах који траје све до данас.

Свесна изузетног места те области у историјској свести нашег народа, САНУ је последњих неколико деценија континуирано настојала да што дубље научно осветли проблем у његовом балканском и европском контексту, додаје се у саопштењу Одељења.

Резултати тих истраживања, наводе, привлаче велику пажњу широког круга иностраних истраживача.

Само у периоду од 1990. до 2007. године објављено је, указују, више од 536 библиографских јединица посвећених КиМ, чији се попис налази у раду “Косово и Метохија” у издањима САНУ, њених одељења, одбора и института, Косовско-метохијски зборник 7 (2017), 215-303.

Истраживања те теме са подједнаким интензитетом настављена су до данас, кажу из Одељења САНУ.

Подсећају и да је САНУ једина институција која је скорашњи унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, инициран од стране Председника Републике, довела до резултата објављених у публикацији Учешће Српске академије наука и уметности у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији.

Сарађујући на изради те књиге, Одељење историјских наука је аргументовано осудило незаконитост и насиље приликом отимања јужне покрајине.

Очевидно је да се ради о једном веома ангажованом приступу Академије, нарочито последњих година, констатује се у саопштењу.

Због тога је, истичу, оспоравање тих напора и постигнућа потпуно неоправдано, исто онако као и сасвим малициозно и неосновано спочитавање САНУ да је неко у њој забранио одржавање изложбе о Јасеновцу.

Напротив, кажу да је у Академији и у Одељењу историјских наука учињено све да се створе материјални и сви потребни научни и стручни услови за остварење изложбе под називом Тотални геноцид, али она је морала бити одложена пошто није била правовремено припремљена.

Изложба, нажалост, никада није одржана, јер је њен аутор убрзо преминуо.

Из Одељења истичу да научно ангажовање у претходних неколико година о КиМ не би досегнуло тако висок ниво активности без трајне подршке Извршног одбора САНУ на чијем је челу академик Владимир С. Костић.

Указују да је он лично био и иницијатор многих активности везаних за проучавање Косова и Метохије и здушно их је подржавао.

Последњи гест у том смислу је, наводе, успостављање сарадње између САНУ и Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, у оквиру које је започет рад на организовању и остваривању већег броја научних пројеката и других видова помоћи овом универзитету.

Закључак Одељења је да ниједна научна институција у земљи није дала толики допринос у свестраном изучавању Косова и Метохије колико је то учинила и чини САНУ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here