Mesto za reklamu

21.03.2019.

Копредседавајући приштинског тима за дијалог Фатмир Љимај, изјавио је да се дијалог може наставити ако дође до признавања Косова.

Љимај је на дебати „Платформа Косова за дијалог – реалност или крај дијалога?“, одржаној у Медија центру у Чаглавици, истакао да је делегација Косова имала за циљ да изгради платформу, која је дериват Устава Косова, и као таква не би требало никог да изненађује.

„У платформи нема ништа непознато, и она не би требала да изненади било кога, она је заснована на закону по којем функционише Устав Косова. Косово иде на разгворе у Брисел због узајамног признавња, и да се разговара о осетљивим темама које су важне за обе земље“, истиче Љимај.

Ненад Рашић, председник Прогресивне демократске партије напомиње да платфома има позитивне и негативне стране.

„Позитивно је то што постоји план, тачније платформа са једне стране, а да са друге стране немамо ништа што би могло да буде названо неким планом. Са друге стране негативно је то што постоје границе које су препрека даљем току дијалога“.

Рашић се оштро противи идеји о разграничењу, истакавши да би то изазвало егзодус Срба који су и сада остављени да се сами сналазе.

„Током целог процеса дијалога, Срби са Косова су искључени и недовољно информисани од стане Београда, док се са друге стране направила баријера у комуникацији са Приштином и ћутња Европске Уније која нема воље да се нама бави“.

Фадиљ Љепаја, политички аналитичар истче да ни Срби ни Албанци немају моћ да сами регулишу ситуацију на Косову. Каже да имамо мир али да решење не постоји.

„Дијалог крије жељу да се граде квалитативно нови односи између Косова и Србије, где од непијатеља добијамо партенра за заједнички живот у европској заједници. Косовска платформа се гради на, не промењим границама, мултиетничком друштву и равноправаном дијалог са Србјом”.

Председник Српског националонг форума Алесандар Ђикић додаје да Београд нема званичан став као у Приштини. Ђикић истиче да постоји притисак са свих страна да се дијалог настави и дође до решења.

„Платформа која је донета у Приштини је средство које онемогућује изненађења у преговорима или дијалогу. Платформа се базира на неколико докумената као што су, Устав Косова, Ахтисаријев план, а то су документи које Београд не признаје. Београд признаје резолуцију 1244 и сви преговори морају ићи са полазишта међународог права гарантованим резолуцијом 1244“.

Ђикић истиче да нема дозу оптимиза, јер две стране које имају толико различитих полазишта, не могу доћи да краја дијалог који би се заврши брзо и ефикасно.

Без обзира на различита гледишта, учесници дебате су се сложили да мора доћи до наставка дијалога како би се потписао споразум о нормализација односа између Косова и Србије.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here