1. 04. 2021.

Уочи обележавања дана студената, данас, 2. априла 2021. године, у Дому Јеврема Грујића организована је студентска радионица “Мој поглед на 140 година српско-америчких дипломатских односа”. Радионици су присуствовали студенти Униврзитета у Београду, одсека за америчке студије, али и ументости, правних наука, електротехнике чији ће радови о Малвини Хофнер, Тесли и Пупину, бити уврштени у јубиларну књигу и научни зборник радова “Срби и Американци – 140 година касније”, а која ће бити промовисана 29. маја 2021. године на Дан српске дипломатије уз пригодну изложбу.

Догађај је организован као наставак активности на обележавању јубилеја које су започете 1. фебруара, матинеом, потом научном Конференцијом 25. фебруара у консултацији са координатором Удружења знаменитих српских дипломатских породица, амбасадорком др Љиљаном Никшић, и потомцима Николе Тесле, Лазаром Косановићем, Михајла Пупина Јустином Пупин, затим потомцима војводе Степе и Милунке Савић.

Студенти су имали прилике да чују од потомака дипломатске породице Грујић интересантне детаље пријатељства супруге др Славка Грујића, Мејбл Данлоп са Вудроу Вилсоном, 28. председником САД, као и о детаљима одрастања Мејбл и Теди Рузвелта, потоњег председника САД, који се, такође, у историју билатералних односа уписао златним словима као велики пријатељ српског народа.

Студенти су се упознали са бројним дипломатским артефактима, портретима, документима и фотографијама. Такође, указано је да се највећи део архиве чува на Принстон Универзитету, што је допринело очувању вредних докумената и збирки историјске грађе од историјског значаја за српско-америчке билатералне односе.

Славко Грујић, амбасадор краљевине Југославије у Вашингтону и његова супруга Мејбл Грујић, великан хуманитарног деловања за интерес српског народа, највећи део свог живота посветили су афирмацији Србије у иностранству, посебно у Америци.

Дом Јеврема Грујића, као приватни Музеј дипломатије и задужбина изузетно значајне дипломатске породице, негује сећање на своје претке са циљем да се млади упознају са историјским везама Србије и Америке, чему је студентска радионица у многоме допринела.

Ово је био трећи у низу догађаја у Дому Јеврема Грујића поводом обележавања 140 година српско-америчких односа. Следећа три најављена су за:

– 29. мај, Дан српске дипломатије, када ће бити представљена јубиларна књига у присуству потомака Пупина и Тесле,

– 28. јул, Дан када ће се, обележити Дан кад се вијорила српска застава на Белој кући и када се очекује долазак чувене српске пијанисткиње Марине Арсенијевић,

– Завршно дружење предвиђено је за 14. октобар, када ће бити обележено историјско потписивање споразума Чедомиља Мијатовића и Јуџина Скајлера у присуству потомака знамените дипломатске породице Мијатовић.

*   Дом Јеврема Грујића се налази у старом језгру Београда, у Светогорској улици број 17, прва кућа проглашена за споменик културе од оснивања Завода за заштиту споменика културе града Београда, 1961. године. Налази се непосредно уз позориште „Атеље 212“ што Београђанима често ствара утисак објекта који је у функцији позоришта а не породична кућа у којој и данас живе потомци Јеврема Грујића, истакнуте личности српске дипломатије 19. века. Живот и дело чланова породице Грујић и њених потомака везују се за важне политичке и друштвене догађаје у Србији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here