Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Наставно-научно веће Факултета организационих наука усвојило је извештај о докторату Синише Малог, којим је предложено да се министру финансија изрекне мера јавне осуде због неакадемског понашања приликом израде доктората.

Наставно-научно веће усвојило је извештај Етичке комисије ФОН-а, којим се утврђује постојање неакадемског понашања. То веће предложило је меру изрицања јавне осуде, наводи се у саопштењу ФОН-а.

По накнадном тумачењу појединих чланова Наставно-научног већа речено је да само изгласавање јавне осуде упућује на то да је препорука ФОН-а да се министру Малом због плагирања поништи докторат.

За опцију јавне опомене гласао је 21 члан Наставно-научног већа, док су за пооштрену меру јавне осуде гласала 83 члана.

Јавна осуда је најтежа мера коју Наставно-научно веће, после извештаја Етичке комисије, може да изрекне.

Подсетимо, ректорка Универзитета Иванка Поповић раније је обећала да ће Одбор за професионалну етику до 4. новембра донети коначну одлуку да ли ће Малом доделити докторску титулу или дисертацију прогласити плагијатом.

На ванредној седници Наставно-научног већа ФОН-а једина тачка дневног реда данас била је тема доктората Синише Малог и гласање о извештају који је сачинила Етичка комисија Факултета.

Етичка комисија ФОН-а је члановима Наставно-научног већа доставила свој извештај са мишљењем и предлогом изрицања мере јавне опомене, 26. октобра 2019. године, по хитном поступку.

Извештај Етичке комисије сачињен је на основу достављеног материјала стручне комисије, коју су чинили др Дејан Ерић, редовни професор Београдске банкарске академије, др Винко Канџија, професор емеритус на Универзитету у Ријеци, др Томаж Чатер, редовни професор Економског факултета Универзитета у Љубљани и др Драган Микеревић, редовни професор Економског факултета Универзитета у Бањалуци.

Представник студената у Наставно-научном већу ФОН-а Мома Ковачевић је после седнице објаснио да је данашња одлука порука Одбору за професионалну етику Универзитета у Београду да се Синиши Малом поништи докторат.

“Очекујемо да Етички одбор, ако иде у смеру одлуке Наставно-научног већа ФОН-а одузме звање доктора Синиши Малом” – изјавио је Ковачевић.

Одлука Наставно-научног већа ФОН-а прослеђена је декану тог факултета који ће је, без измена, проследити на коначно одлучивање Одбору за професионалну етику Универзитета у Београду.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here