1. 01. 2020.

Влада Републике Србије и Амбасада Народне Републике Кине у Србији и ове године организују прославу кинеске Нове године од 17. јануара до 16. фебруара, а данас је тим поводом одржан наступ кинеске уметничке трупе на Калемегдану.

Присутни су имали прилику да уживају у мађионичарским триковима, виде како изгледа традиционална кинеска ношња, али и да дегустирају разне врсте кинеских чајева изложених на штандовима око фонтане “Рибар” на Калемегдану.

Између осталог, биле су изложене и дунгчанг резбарене тикве, тако да су заинтересовани имали прилику да сазнају нешто више о тој репрезентативној форми уметности која је распрострањена у Дунгчангфу, округу града Лијаоченга провинције Шандунг.

Осим тога, могли су видети и украсе од папира града Гаоми, чија израда представља једну од три изванредне уметности народа Хан из тог кинеског града.

Такође, имали су прилику да сазнају нешто више о техници израде “Цхи” четкица округа Гуанграо, у граду Дунгјинг.

Заинтересовани ће наступ кинеске уметничке трупе моћи да погледају и сутра, код фонтане “Рибар” на Калемегдану.

Кинеска нова година је најважнији празник у Кини, са 4.000 године дугом традицијом.

Датум њеног обележавања није фиксиран и варира сваке године, најчешће почиње доласком младог месеца крајем јануара, а завршава се крајем фебруара, при пуном Месецу, а ове године се прославља 25. јануара.

Симбол Кинеске нове године за 2020. је пацов, за кога се верује да доноси просперитет и мудрост народу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here