1. 06. 2020.

Министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин заједно са полазницима Високих студија безбедности и одбране и Школе националне одбране обишао је данас изложбу Министарства одбране и Војске Србије “Одбрана 78“ у Музеју Града Београда, поводом обележавања 21-годишњице завршетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

Вулин је током обиласка представио најзначајније сегменте ове поставке указујући да је изложба “Одбрана 78” начин да се оно што се догодило 1999. године сачува од заборава.

Он је додао да “не смемо дозволити никада да се заборави НАТО агресија, јер уколико заборавимо поновиће се неком другом.”

Изложба на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије, која је почела нападом на СР Југославију 24. марта 1999. године, без одобрења Савета безбедности Уједињених нација и посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је било и много деце.

За 78 дана, колико је трајала агресија, убијено је, теже и лакше рањено велики број припадника војске, полиције и цивила.

Агресија је окончана Војнотехничким споразумом из Куманова и потписивањем Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Поводом обележавања 21-годишњице завршетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, министар одбране Александар Вулин положио је данас венац крај спомен-обележја “Гласник са Стражевице”, на брду Стражевица у Београду.

У делегацији Министарства одбране и Војске Србије која је положила венац били су командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић и начелник Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.

Венце и цвеће крај спомен-обележја положили су и  представници Војске Србије, припадници 210. батаљона везе и чланови породица припадника Војске Савезне Републике Југославије заставника прве класе Властимира Лазаревића и Владимира Вујовића, који су на Стражевици погинули 27, односно 28. марта 1999. године.

Споменик “Гласник са Стражевице” чува сећање на погинуле на том задатку и на херојску одбрану Србије и СР Југославије током 78 дана НАТО агресије 1999. године.

Настрадалима у НАТО агресији на нашу земљу пошту су одали и Београдски форум за свет равноправних и Kлуб генерала и адмирала полагањем цвећа на споменик Деци жртвама агресије на београдском Ташмајдану.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here