Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин положио је данас венац на спомен-обележје испред КБЦ „Драгиша Мишовић“ у знак сећања на погибију гардиста и пацијената у том објекту током НАТО агресије 1999. године.

Вулин је након церемоније полагања венаца истакао да је НАТО агресија, која је започела на данашњи дан пре 21 годину, била последњи велики и нажалост некажњени злочин у 20. веку.

Венац у име припадника Војске Србије положио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

На месту страдања војника Гардијске бригаде, испред болнице „Доктор Драгиша Мишовић“, у делегацији Војске Србије били су и командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић, начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Саво Иришкић и начелник Управе војне полиције бригадни генерал Рајко Миловановић.

НАТО агресор је бомбом погодио болницу у Београду, када је погинуло седам припадника Гарде и три пацијента.

НАТО агресија 19 земаља чланица западне војне алијансе под називом „Савезничка снага“ почела је увече, 24. марта 1999. године. Страдало је 3.500, а рањено и повређено више од 12.500 људи.

За 78 дана, колико је трајала агресија, убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 малишана и 1.031 припадник војске и полиције.

Теже и лакше је рањено око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се и данас воде као нестали.

Одлука о агресији на Савезну Републику Југославију донета је без одобрења Савета безбедности Уједињених нација.

У бомбардовању су тешко оштећени привредни објекти, школе, здравствене установе, инфраструктура, медијске куће и споменици културе.

На основу података Грађевинске дирекције Србије уништена су 54 објекта путне инфраструктуре (од тога 44 моста), 18 објеката железничке инфраструктуре (17 мостова) и 148 објеката високоградње (стамбени и јавни објекти).

Процењује се да је за 78 дана бомбардовања изручено 10 до15 тона осиромашеног уранијума, који наставља да угрожава здравље грађана.

Агресија је окончана Војнотехничким споразумом из Куманова и потписивањем Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Дан сећања на страдале у НАТО агресији обележава се данас у командама, јединицама и установама Војске Србије, а припадници Министарства одбране и Војске Србије полагањем венаца укључиће се у обележавање Дана сећања и на локалном нивоу, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here