26.08.2020.

НАТО примећује да белоруске власти покушавају да искористе активност Алијансе као изговор за растеривање демонстраната у земљи и сматра то погрешним, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг уочи заседања Савета ЕУ о одбрани у Берлину.

„Видимо покушаје власти Белорусије да искористе НАТО као оправдање за растеривање демонстраната и за примену насиља над људима. То је апсолутно погрешно и неоправдано, јер нема никаквог јачања НАТО-а у региону“, рекао је он.

Генерални секретар је истакао да НАТО помно прати развој ситуације у Белорусији.

„Белоруски народ треба да има право да одређује сопствену будућност. Сви НАТО савезници поштују суверенитет и територијални интегритет Белорусије. Алијанса остаје одбрамбени савез који је спреман да заштити савезнике“, додао је Столтенберг.

Раније је белоруски лидер Александар Лукашенко изјавио да је први пут у последњих 25 година морао да донесе најозбиљнију одлуку, доводећи главне снаге земље у пуну борбену готовост услед активности НАТО-а близу границе Белорусије.

Он је пре тога рекао да је војна подршка Запада опозицији у земљи очигледна, а доказ тога је, према његовим речима, пребацивање НАТО снага ка белоруској граници.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here