Mesto za reklamu

19.08.2019.

Не може ентитет да наређује држави, нити може Додик да наметне своју вољу пробосански оријентисаном делу коалиције у Сарајеву, поручио је лидер СДА.

Бакир Изетбеговић, председник СДА и председавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПС БиХ) изјавио је да је могуће одлагање седнице која је била заказана за 20. август, а на којој је требало да буде изабран нови мандатар за Савет министара, уколико пре тога не буде разматрано усвајање Годишњег националног плана (АНП) за приступање БиХ НАТО-у.

Изетбеговић је на овај начин, после председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића, који је најавио исти приступ, довео у питање споразум који су потписали Драган Човић, Милорад Додик и сам Изетбеговић о Принципима за формирање власти на државном нивоу, односно о избору новог председника Савета министра, с обзиром на то да је статус садашњег мандатара у техничком мандату већ пет година.

Споразум о формирању власти је орочен на 30 дана, а због Изетбеговићеве најаве постоје реалне шансе да он пропадне.

„Могу само да потврдим да нема именовања мандатара без АНП-а, односно без поштовања Устава БиХ и владавине закона, поштовања свих стратегија и осталог што смо навели у Члану 3 споразума који сам потписао са Човићем и Додиком. Нема именовања мандатара све док се не реши питање АНП-а“, рекао је Изетбеговић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here