1. 07. 2020.

У испитивању ране фазе развијања вакцине против новог соја коронавируса која је развијена на Универзитету Оксфорд један од 1.077 добровољаца је био и Босанац Бранко Рихтман, научник и микробиолог Универзитета Ворвик.

   Бранко се за испитивање пријавио преко онлине формулара, након чега је позван на разговор на коме је говорио о себи, свом здрављу, контактима са људима, а након тога је радио тест на антитела.

Тек након тога дали су му вакцину. Како је објаснио, половина добровољаца је добила такозвану плацебо вакцину, тј вакцину против менингитиса, а друга половина праву вакцину против ковида.

Његов задатак је да сам себи узима ПЦР тест на сваких недељу дана, а на 30 дана, три, шест и 12 месеци вадиће му се крв и проверавати антитела.

“Вакцина је неопходна. Као што видите, овај вирус неће сам од себе отићи, јер се стално враћа, а људи се не могу стално држати затворени бесконачно. Тако да – без вакцине нема повратка у нормалан живот”, рекао је Рихтман и оценио да би ова вакцина, према досадашњим резултатима и брзини којом се ствари крећу, требало да буде доступна на јесен.

„Српска стварност“ / Ј.С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here