Mesto za reklamu

05.04.2020.

Научници очекују снижење активности вируса корона до лета, јер долази топлије време, што не погодује вирусу, рекао је заменик директора за иновације Истраживачког института за епидемиологију и микробиологију „Пастер“ у Санкт Петербургу Александар Семјонов – пише Спуник.

„Сад нам стиже лето, свуда ће порасти температура, биће повећана инсолација, ултраљубичасто зрачење и слично. Вирус корона одређено време опстаје у окружењу, али не може заувек. Надам се да ће на лето активност вируса ослабити. Оптимална температура за пренос вируса је од пет до 12 степени, управо оно што сада имамо у европском делу Русије. Такви услови су повољни за ширење вируса, док топлота, очигледно, није“, истакао је Семјонов, преноси „Русија 1“.

Према његовим речима, лето још није наступило и нема довољно података који би потврдили његове претпоставке.

„Постоји велика вероватноћа да ће се са короном десити исто као и са вирусом атипичне пнеумоније, који је преплашио цео свет 2003-2004. године, када је владала епидемија САРС-а. И видите, 17 година касније нестао је без трага“, подсећа стручњак.

Директор државног научног центра „Вектор“ Ринат Максутов такође сматра да постоји неколико могућих сценарија, када је реч о вирусу корона.

„Вероватно ће прећи у сезонску болест, што зачи да ће се овај вирус стално налазити међу људском популацијом, по аналогији са другим вирусима корона и грипом, али, могуће, са већим бројем тешких случајева“, истиче др Максутов.

Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here