Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Наши стручњаци су према подацима светске организације за истраживање стартап екосистема америчког Стартап Джинома (Startuo Genome) и у Силиконској долини препознати као једни од најбољих у пет у свету. Уз Тел Авив, Лондон, Барселону и Хелсинки спадају у топ пет иновационих екосистема. Каже Ненад Поповић, министар у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој.

Србија нема нафту, или гас, али има најбоље инжењере јужно од Беча, а инжењерско знање један је од главних ресурса који Србија има, па је потребно да такво знање унапређује и развија – каже министар Поповић и додаје: Статистика показује да најразвијеније земље у свету теже да више од половине студента који уписују факултете, упишу техничке науке, што је важно у дигиталној индустрији.

Поповић је изразио уверење да ће скупови попут данашњег бити подстицај за садашње и будуће предузетнике, иноваторе и све оне који желе да се баве иновацијама и новим технологијама, да кроз искуства својих колега који су били креативни, упорни и храбри да покрену сопствени бизнис, пронађу идеје и добију инспирацију за своје будуће пројекте.

Мале и средње компаније у Србији су у последњих пет година запослиле су значајан број људи. О томе сведоче искуства власника успешних старт-апова.

Међу њима је и Стефанија Вукић, која је покренула старт-ап “Схтребер”, намењен деци да би лакше савладавали градиво и брже и лакше учила.

“Три године радимо интезивно на овом пројекту и сада подаци показују да чак 50 одсто деце са територије Србије учи преко ове платформе”, рекла је Вукић.

Вук Константин Савићевић пионир је “Тино спаце”, односно првог “чат бота” у Србији, а у питању је производ који је орјентисан ка дигиталним комуникацијама користећи чат апликације и тако правећи вештачку комуникацију.

Дигитална бизнис картица представља дигитализовану верзију старих визит картица и иза овог стартапа стоји Иван Ђорђевић.

“Како би избегли пуњење џепова пластичним и папирним визит картама осмилили смо дигиталне бизнис картице. Са старих смо морали преписивати податке у телефон, а са ових једноставним скенирањем имате све податке потребне директно у вашем телефону. Уз дигиталну бизнис картицу делимо лакше своје податке, а штитимо животну средину”, рекао је власник “Оне анд онлy” стартапа Ђорђевић.

Милош Милић, власник је стартапа “Еверyбодy”, 10 година се бави развојем апликација.

“Пре неколико година смо покренули апликацију која открива ко вас зове са непознатог броја и сада смо врло задовољни како се наш стартап развио” рекао је Милић.

Влада Србије подржава иновације и зато је осмислила програм раног развоја који помаже младим предузећима, а која развијају технолошку иновацију за којом постоји потреба на тржишту.

Влада Србије преко Иновативног фонда финансира до 80.000 евра из било које области науке и технологије и било ког индустријског сектора, а рок за достављане пријава је 31. децембар ове године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here