Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која борави у тродневној посети Јапану поводом церемоније крунисања јапанског цара Нарухита, састала се данас са премијером те земље Шинзо Абеом.

Абе је још једном изразио захвалност на гостопримству које му је указано прошле године приликом посете Србији, и истакао да му је наша земља остала у најлепшем сећању.

Брнабић је истакла да је данашњи састанак био изузетно садржајан и да је акценат био на економској сарадњи двеју земаља, која је значајно боља након посете јапанског премиjeра Србији.

У Србији послује неколико значајних јапанских инвеститора, као што су Japan Tobacco International (JTI), који је одлучио да прошири своју производњу, Toyo Tires, који је најавио долазак у Инђију, што ће бити једино представништво овог јапанског гиганта у Европи, и Azaki, који треба да запосли 1.700 људи.

Премијер Јапана ме је упознао са још заинтересованих тамошњих инвеститора у областима прехрамбене индустрије и пољопривреде, истакла је премијерка, уз оцену да су економски односи Србије и Јапана бољи него раније.

Она је, што се политичких односа тиче, исказала захвалност премијеру Абеу на уравнотеженом ставу по питању Косова и Метохије.

Јапан је признао једнострано проглашену независност Косова и Метохије, међутим у два најважнија гласања на међународној сцени која се тичу овог питања – за чланство “Косова” у Унеску и Интерполу, били су уздржани, дакле на страни Србије.

Премијер Абе је похвалио све реформе у Србији, замолио ме је да пренесем велике поздраве председнику Републике Србије Александру Вучићу, уз констатацију да је Србија најзначајнији партнер Јапана на Западном Балкану, подвукла је Брнабић.

Председница Владе сутра наставља посету Јапану присуством церемонији крунисања јапанског цара Нарухита, која ће окупити 2.600 гостију из целог света.

Званична церемонија крунисања цара Нарухита биће одржана шест месеци након што је он наследио престо од свога оца цара Акихита, који је абдицирао у априлу ове године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here