Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

У дану када су амбасадори земаља Квинте од Приштине затражили да таксе на робу из централне Србије укине, косовска влада одлучила је да прошири одлуку о наметима од 100 одсто и на робу страних компанија које имају своје производне погоне у централној Србији. Представници тих компанија рекли су нам да ће ова мера утицати на њихово пословање.

Више не помаже ни примарно географско порекло – они који су из такса од 100 одсто били изузетак, сада су правило.

“Од увођења мере Србији и БиХ, у ово министарство стигло је око 50 захтева за ослобађање од таксе више стотина хиљада производа. У том случају такса губи смисао и зато је битно да се сви производи који долазе из Србије третирају једнако. Желећи да постоји једнак третман за све ове компаније, које, нажалост, долазе од савезника и пријатеља Косова, препоручио сам то Влади”, рекао је косовски министар трговине Ендрит Шаља.

Реч је о девет компанија које су биле изузете, попут “Кока-Коле”, “Рауха”, “Горења”, “Хенкела”…

“Ова изненадна одлука која је данас донета дефинитивно ће имати утицај на наше пословање, али ћемо се потрудити да се прилагодимо, колико је то могуће”, навели су из “Кока-Коле”.

Неке од њих део су америчке привредне коморе која окупља и оне који су политички пријатељи Приштине.

“Свакако да погађа јер Америчку привредну комору чини 200 компанија, од којих једну трећину америчке, трећину мултинационалне европске компаније, трећину најбоље српске компаније. У мери у којој извозе у регион и Европу извозе пропорционално мање и на Косово и то ће имати утицај. Не бих сад о томе у којој мери ће то утицати на приходе. То неће утицати на то да драстично угрози пословање или опстанак тих компанија, али ће имати негативан утицај”, каже Зоран Петровић, председник УО Америчке привредне коморе.

Медији преносе да је Рамуш Харадинај питао министра трговине да ли ће таква одлука угрозити односе са тим брендовима, на шта му је одговорио да је договорено да до косовског тржишта роба долази из погона који су у другим земљама.

“Немам такву врсту информације”, рекао је Зоран Петровић.

Београд је измерио штету. За први месец за 34,6 милиона је мање пласиране робе него у истом периоду прошле године.

„Српска стварност“ / Радио К и М, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here