Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Од Џефри Најса, који је једно време био тужилац у Хашком трибуналу, лично сам чуо да је Хашки трибунал повремено био корумпиран од стране великих сила, па постоји могућност и да у случају Рамуша Харадинаја Суд не буде потпуно непристрасан и да против оних који су позвани да дају исказе, не буде подигнута оптужница, каже за Танјуг директор Центра за регионализам Александар Попов.

“Ако против Харадинаја не буде подигнута оптужница онда би се он вратио назад као двостуки херој. Ем је победио Хаг, ем је ударио високе таксе Србији и онда би његова популарност још више ојачала, а он би постао неприкосновен фактор на Косову”, оцењује Попов.

Он додаје да би у том случају  Специјални Суд  формиран за злочине ОВК  изгубио кредибилитет, поготово ако би се знало да против Харадинаја постоје докази, који нису узети у обзир.

Попов  подсећа да су, према непотврђеним информаццијама у Специјалном тужилаштву   већ саслушани косовски председник Хашим Тачи и председник парламента Кадри Весељи и још неки лидери, што, каже, потврђује да Суд за ОВК прикупља доказе и проверава их кроз саслушања.

Он скреће пажњу и на једну, како каже, нелогичност.

“Овде једино постоји једна нелогичност, а то је да је тај Суд формиран на основу извештаја Дика Мартија о ‘жутој кући’, где је кључну ролу играо Тачи и очекивало се да ће он да буде први који ће подлећи мерама овог Суда. Десило се, међутим, да по трећи пут Харадинај буде позван на саслушање”, каже Попов.

Анализирајући могућа дешавања на политичкој сцени на Косову и Метохији након оставке Рамуша Харадинаја и последице по решавање “косовског питања”, Попов види два сценарија. ванредне изборе или формирање нове Владе без избора.

“Избори би, сматра он, значили ново одлагање дијалога, замрзавање конфликта, као најгорег сценарија и јачање Харадинаја, а формирање Владе без избора могли би да значе најаву укидања такси и наставак дијалога”.

“Ако се определе за изборе биће важно видети која ће гарнитура доћи на власт, колико ће она бити тврда у томе да кочи преговоре, а онда би претила опасност да дођемо до замрзнутог конфликта, што је најлоија варијанта у целој овој ситуацији”, каже он и додаје да би се тада Европска унија саплела у напорима да се  преговори што пре наставе и да се дође до правно обавезујућег споразума.

“Уколико избора не буде, могуће је да ће се уз политички инжењеринг, саставити нека Влада која би пристала на одређено или неодређено стопирање такси. То би омогућило наставак преговора након чега би се дошло до кључног решење, где би Америка била кључни фактор у тим преговорима”, сматра Попов.

Директор центра за регионализам наглашава да би требало имати у виду да је “Америка неспорно кључни фактор на Косову” и када је реч о политичким или било којим другим питањима, те да су “многи овај случај с Харадинајем довели у везу са потезима Америке”.

“Нова политичка гарнитура у Приштини би морала да буде пријемчива и за варијанту разграничења, иза којег очигледно  стоји и Америка и које би, по њеном ставу, могло брже да доведе до споразума. Ако би се дошло до оваквог сценарија, онда би Америка убележила велики поен, јер би била та која је испословала један важан споразум. Као што је некада испословала Дејтонски, а тиме би показала и да ЕУ није способна да без ње реши нека тешка питања, као што је питање Косова”, каже Попов.

Сагоровник Т а н ј у г а напомиње и да би требало имати у виду да је Специјални суд за ратне злочине које су починили припадници ОВК формирала Америка, односно да је тај Суд формиран на притисак Америке.

Он додаје да  су на списку тог Суда за ОВК ратне вође с краја 90-их и да  је шанса уколико има довољно доказа за њих, да се они склоне са политичке сцене, што би  отворило простор  новој  гарнитури  да прво уведе владавину права, која на Косову не постоји, која би уљудила институције, сузбила корупцију, која је сада до неба назидана.

“Ратне вође на Косову сада, путем власти, наплаћују своје ратне заслуге, а то све раде преко леђа грађана Косова”, закључује Попов

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here