Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

У крипти Храма Светог Саве на Врачару јутрос је служена архијерејска литургија и помен поводом прве годишњице упокојења 45. поглавара СПЦ Иринеја, а патријарх Порфирије је објавио да СПЦ у спомен Иринеја покреће годишњу стипендију за најбоље студенте са факултета оснивача Београдског универзитета. Пошту почившем патријарху Иринеју исказао је и председник Србије Александар Вучић.

“У спомен патријарха Иринеја објављујем годишњу стипендију за најбоље студенте са факултета оснивача БУ, а то су: Правни факултет, Филозофски, Технички, Медицински и Богословски”, рекао је патријарх након литургије, којој је присуствовао и министар спољних послова Никола Селаковић и амбасадори Русије, Кипра, Румуније, Белорусије и други.

Патријарх Порфирије је истакао да је блаженопочиши патријарх Иринеј био познато по залагању за образовање, као и да се успостављањем стипендије наставља баштина Цркве, која је одувек водила рачуна о образовању и кроз историју у исто време оснивала и богословске и секуларне школе.

“Молећи се за покој душе патријарха Иринеја, молимо се и да Господ образује наш народ у лику Христовом, али и у свим знањима која се стичу у школама, као што је то желео и наш блаженопочивши патријарх Иринеј”, рекао је Порфирије.

Он је казао да је данас служен парастос првом поглавару СПЦ чији су земни остаци положени у крипти Храма.

Патријарх српски Иринеј преминуо је 20. новембра 2020. године у војној ковид болници “Карабурма” у Београду.

Порфирије је рекао да још од Светог Саве никада није било праве поделе између црквеног и народног и да је тако радио и патријарх Иринеј по начелу јединства – један човек, један народ и једна Црква.

Порфирије је нагласио да је патријарх Иринеј био дубоко укорењен у Цркви и Христу и да се према вери односио без много људског филозофирања.

“Био је једноставан човек, што данас можда није најпопуларније. Само онај ко расте у Христу може све компликације да развија како би разумео ко је човек и шта је вечност”, навео је Порфирије.

Додао је да је свако ко је био у контакту са патријархом Иринејом могао код њега да види ту једноставност, непосредност, спонатност и широко срце, као и да се на исти начин односио и према онима који управљају државом, као и према обичним људима.

“То је љубав, као израз вере и послушања да људи воле једни друге”, нагласио је српски патријарх Порфирије.

Додао је да је успостављање годишње стипендије у спомен Иринеја за најбољег студента са факултета оснивача БУ почетак у стипендирању студената са тих факултета, али и касније и других.

Патријарх Порфирије је подсетио да је црква и до сада стипендирала младе људе кроз неке друге фондове.

Патријарх Порфирије је после литургије служио и помен на гробу блаженог спомена патријарха Иринеја у крипти Храма.

Вучић: Србија смрћу Иринеја изгубила духовног оца

Председник Србије Александар Вучић одао је пошту патријарху српском Иринеју поводом годину дана од његове смрти и запалио свећу на његовом гробу у крипти Храма Светог Саве.

“Србија је тада изгубила духовног оца благе нарави, топле речи и бритког ума, али је у царству небеском стекла још једног молитвеника за све нас”, написао је Вучић на Инстаграм профилу “будуцностсрбијеав”.

Председник је додао да се и на данашњи дан сећа разговора са патријархом Иринејем, а посебно енергије, воље и подршке коју је патријарх Иринеј уложио у рад на обнови и завршетку Храма Светог Саве.

“Ја знам да је поносан на то што се под куполама нашег велелепног храма сада све више сабира верни народ, али и људи свих вера и нација који долазе из целог света како би се дивили величанственим мозаицима и монументалној лепоти нашег и Његовог храма. Нека почива пред престолом Оца небеског наш добри, скромни и велики патријарх”, написао је Вучић.

*****

Патријарх српски Иринеј (Мирослав Гавриловић) рођен је 27. августа 1930. године у селу Видова код Чачка.

У родном селу завршио је основну школу, а после гимназије у Чачку и Богословију у Призрену. Затим дипломира на Богословском факултету у Београду.

По завршетку војне службе постављен је за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора октобра 1959. године у манастиру Раковици од стране патријарха српског Германа прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј.

На дан Свете Петке исте године у цркви Ружици на Калемегдану је рукоположен у чин јеромонаха.

Док је као професор службовао у Призренској богословији упућен је на постдипломске студије у Атину. За управника Монашке школе у манастиру Острогу постављен је 1969. године, одакле се враћа у Призрен на место ректора славне Богословије.

Са те дужности је 1974. изабран за викара патријарха српског са титулом епископа моравичког. За епископа нишког изабран је 1975. године.

На Светом Архијерејском Сабору СПЦ 22. јануара 2010. године изабран је за архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског.

Иначе, део крипте у коме је сахрањен патријарх Иринеј простире се између темеља Храма Светог Саве и има стубове којима је највећа висина 6.20 метара. Дубина Храма је око седам метара.

Плафон је осликан у византијском стилу, а фреске су радили наши иконописци.

Завршавање крипте и њено осликавање благословио је патријарх Павле 2001. године.

*****

Прва монографија о Иринеју

Поводом годишњице упокојења патријарха српског Иринеја, 45. поглавара Српске православне цркве, обајвљена је научна монографија “Патријарх српски Иринеј и свештена јерархија СПЦ у дијалогу са муслиманима”, аутора ђакона Александра Прашчевића.

Ова научна монографија обухвата период од 2010. до 2020. године, и представља исцрпну и свеобухватну историју доприноса патријарха Иринеја и свештене јерархије СПЦ у дијалогу са поглаварима и представницима исламске заједнице, а написана је у склопу ауторовог постдоктората на Теолошком факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here