1. 02. 2020.

Сретенска признања биће уручена у здању Председништва Србије, а међу награђенима су Нобеловац Петер Хандке и предсеник Чешке Републике Милош Земан. Центрачна државна прослава одржаће се у Орашцу.

Поводом Дана државности председник Србије Александар Вучић уручиће одликовања заслужним појединцима и институцијама. Поред ордена за велике пријатеље српског народа Хандкеа и Земана признања ће бити уручена и светском тениском учитељуНиколи Пилићу, глумици Мири Бањац, академику Душану Ковачевићу, нашој научници из Америке Гордани Новаковић-Вуњак и другима.

   Централна државна церемонија одржава се у Орашцу, а предводиће је председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Гојковићева и Чубриловић ће положити венце на споменик вожду Карађорђу, а пре полагања помен ће служити епископ шумадијски Јован.

Поводом Сретења, изасланик председника Србије, генерални секретар председника Никола Селаковић, положиће венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Званичном обележавању претходила је почасна паљба припадника Гарде Војске Србије који су са Савског платоа на Калемегдану испалили 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа.

Репрезентативни оркестар Гарде одржао је променадни дефиле Кнез Михаиловом улицом у Београду, од Трга Републике до Калемегдана.

Престоница Србије је поводом државног празника украшена је са две хиљаде српских застава, а до уторка, Мост на Ади и Бранков мост биће осветљени у бојама заставе Републике Србије.

У бојама заставе биће осветљене и Палата Албанија, Авалски торањ и фонтана на Славији, чији ће музички репертоар бити прилагођен празничном расположењу, па ће бити емитоване патриотске песме.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here