Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председник Србије Александар Вучић рекао је по доласку у Дрвар да је за тај град из Србије пребачено милион евра за улагање у најважније пројекте од интереса за грађане, укључујући водовод, као и за измиривање дуговања која општина није могла да покрије. Дрвар је већински српска општина на територији Федерације БиХ. Вучић борави у Дрвару поводом обележавања “Дана сећања” – помен на страдале Србе у 20. веку. 

“Веома сам срећан што сам овде. Неко ми је рекао да од Берлинског конгреса свакако, а можда и од раније, ниједан од српских кнезова, краљева, па онда председника, премијера… никад није дошао у Дрвар. Срећан сам што сам овде и што смо нешто мало могли да помогнемо”, рекао је Вучић.

Вучић је у Дрвар дошао са министрима одбране и финансија, Александром Вулином и Синишом Малим, а домаћин у тој општини им је био српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Део од милион евра које је Србија донирала Дрвару, односно 75.000 евра, биће издвојено за неисплаћене обавезе према породиљама, мајкама са троје и више деце, и решавање сличних проблема са којима се суочава општина.

“Остало ће бити уложено у најважније пројекте. Молили смо људе да доставе пројекте, а имате готов пројекат за водовод и у то ће одмах бити уложено “, рекао је Вучић.

Спремни смо из Београда да уложимо у Дрвар и тај новац ће бити употребљен на најбољи начин, рекао је председник, додајући да пре пет-шест година није могло да се помогне, али да то није питање његове или нечије воље већ да ли имате здраву државу, могућности за то.

Додик: Важно нам је да је Србија овде са нама

Важно нам је да је Србија овде, да показује да је овде и да заједно решавамо питања, поручио је Милорад Додик.

Додик је поручио житељима Дрвара, који су се окупили да дочекају српског председника, поручио да су дошли да им кажу да су уз њих, да ће бити уз њих и да ће заједно пролазити кроз многе друге изазове.

“Ту смо да градимо нови живот, заједно смо са вама”, поручио је Додик.

Он је истакао да Вучић безгранично помогао српски народ, у четири општине у Федерацији, као и 63 општине у РС, те да се захваљујући њему спровод пројекте и граде објекти који ће обележити присуство Србије у тим општинама.

“Читав народ вам је захвалан. Верујем да ви ни сами не знате колико поштовања уживате у народу и колико се цени ваша подршка. Важно нам је да је Србија овде, да показује да је овде са нама, да заједно са вама решавамо питања”, рекао је Вучић.

Додик је пренео и анегдоту из једног кафеа у Дрвару, пре него што је председник Србије стигао у тај град, када га је један мештанин питао да ли је тачно да Вучић долази данас.

На потврдан одговор, узвратио је Додику речима: “Само да знаш да сви Дрварчани знају да ‘онај Шепа’, ког смо спасли, а ништа нам није помогао. Више нам је Вучић помогао за ово кратко време, него он за 40 година”.

Уз примедбу да је то сада део историје, Додик је поручуо да се мора ићи са новим погледом у будућнсот.

“Република Српска стоји и помаже колико може, и Србија је ту. Заједно смо овде и уверен сам да ћемо обновити Дрвар као једно савремено и право место за живот”, закључио је Додик.

Додик: Декларација СДА атак на уставни поредак

Милорад Додик је рекао  да декларација коју намерава да усвоји Странка демократске акције БиХ, Бакира Изетбеговића, представља типични атак на уставни поредак.

“То је њихова прича о исламској дрзави, да они буду већина и уведу шертијат. То је први корак ка томе, ми то добро читамо”, рекао је Додик коментаришући најављено усвајање декларације СДА БиХ.

Додик је рекао да ће тражити да се утврди да ли је ова декларација против Дејтона, као и да Срби за разлику од њих неће унитарну Босну.

Када је у питању формирање власти у БиХ, Додик је рекао: “После ове декларације, па да …”.

Вучић: За опстанак неопходно јединство Срба

Председник Вучић рекао је да Србија и Република Српска имају добре односе и апеловао на грађане да буду што јединственији, јер само тако, каже, можемо да опстанемо.

Упитан зашто су многима у региону добри односи Србије и Српске трн у оку, Вучић каже: “Имамо добре односе, пре пет и по година Додик и ја смо се договорили – не морамо увек исто да мислимо, али никад ниједне лоше речи или жаоке да не буде и није ни било из Србије према РС, и обрнуто. Имали смо у прошлости много проблема због свађа, а у последњих пет и по година – ниједне свађе, иако некад нисмо мислили исто. Ако хоћемо да опстанемо, морамо бити јединствени.”

То је била и његова порука за Србе у Дрвару и другим местима у Федерацији, да се сложе око основних, важних ствари.

Прича о Милану Стојадиновићу

Председник Србије је, након што га је Милорад Додик замолио за нову помоћ, рекавши “идуће године још један милион”, испричао причу, односно анегдоту о Милану Стојадиновићу.

Стојадиновић је у предвечерје рата боравио у Немачкој, када је посетио Сајам аутомобила, где му је понуђен најновији аутомобил мерцедес.

“Трудио се да чува најбоље односе са Немцима, да извуче Србију из сукоба. Немци су му рекли: ‘Ово је поклон вама као председнику српске владе’, а Стојадиновић им је рекао да по закону није дозвољено да прима поклоне. Тада су му рекли: ‘па добро коштаће вас једну рајхсмарку’, на шта је Стојадиновић казао ‘хвала дајте ми онда два одмах'”. Тако се и Миле сналази са милионима на исти начин”, нашалио се Вучић.

Додику је рекао да га је упоредио са најбољим од Срба о којем се мало зна, а који је на најбољи начин представљао земљу и уређивао јавне финансије.

“Сутра да не будем председник остаће записано да сам свакој општини у РС, али и у Гламочу, Дрвару, Петровцу уложили за школу, вртић…Нема општине где Србија није пружила помоћ”, поручио је Вучић.

Он је становницима Дрвара поручио да остану на својим огњиштима и нагласио да ово није крај подршке Србије.

“Србија ће бити уз вас много више него раније”, поручио је председник Вучић испред вртића “Мајка храброст” у Дрвару.

Посебно је нагласио и да ће бити донета одлука о давању посебних субвенција за наше људе који желе да улажу у ове четири општине – Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч.

“Осећаћете све већу помоћ Србије”, рекао је Вучић истичући да се данас слави живот и да је срећан што је у вртићу видео 57 малишана.

Састанак са начелницима општина

Председник Вучић се, у Радничком дому, састао и са начелницима општина, посланицима у Парламенту БиХ и делегатима у Дому народа Парламента федерације БиХ и истакао да Србија и Република Српска имају добре односе, али и апеловао на грађане да буду што јединственији, јер само тако можемо да опстанемо.

„Мало нас је, нећемо опстати ако не будемо сложнији, јединственији, ако не будемо имали визију не само за себе, него и за свој народ у наредних десет, педесет година. Покушајте да се на локалном и свим другим нивоима што боље разумете и да се сагласите што више. Нашу помоћ ћете увек имати и, ако је потребно, биће и већа“, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић вечерас је присуствовао академији “Крајино моја”, посвећеној страдању и прогону Срба из западнокрајишких општина.

Вучић са сином посетио кућу Гаврила Принципа

Председник Србије Вучић посетио је са сином Данилом и српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и кућу Гаврила Принципа у селу Обљај.

“Уверен сам да српски народ никада неће заборавити јуначко дело Гаврила Принципа. Србија ће увек помагати народу Грахова и овог краја”, написао је Александар Вучић у књизи утисака у кући Принципа, објављено је на налогу уз фотографије на Инстаграм налогу “Будућност Србије АВ”.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here