Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Грађани Словеније бирали су посланике у Државном збору. Победник избора је еколошки покрет „Слобода“ еколошки покрет Слобода, који је убедљиво победио Словеначку демократску странку премијера Јанеза Јанше, која је на другом месту.

Словеначки бирачи гласали су на парламентарним изборима. Гласало се за 90 чланова словеначког парламента, Државног збора, а право гласа имало је 1,7 милиона грађана.

На осонову пребројаних 97,67 одсто гласова изаших бирача, највише је освојио Покрет Слобода – 34 одсто, односно 40 посланичких места, а Словеначка демократска странка премијера Јанеза Јанше је на другом месту са 23,8 одсто или 28 мандата, преноси РТВ Словенија.

Треће место заузима Нова Словенија са 6,9 одсто (осам мандата), а одмах иза су Социјалдемократе са 6 процената (седам места у скупштини), а цензус је још прешла Левица са 4,2 одсто (пед мандата).

Четрнаест странака је, према подацима са изборних анкета, остало испод цензуса од четири одсто.

Председник Србије Александар Вучић упутио је честитку Роберту Голобу, лидеру Покрета Слобода, поводом победе на парламентарним изборима у Словенији, уз жеље за успех у раду на добробит свих грађана Словеније.

“Уверен сам да ће Србија и Словенија наставити да унапређују већ добре политичке односе, као и сарадњу у свим областима од обостраног интереса, а посебно да јачају економске везе”, наводи се у честитки.

Зато се, каже Вучић, нада да ће да буде настављена добра пракса одржавања заједничких седница влада Србије и Словеније.

“Ценимо подршку Словеније европском путу Србије, као и свим напорима које улажемо у очување регионалног мира и стабилности”, наводи се у честитки председника Вучића.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here