Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Више од 5.600 особа преминуло је од коронавируса широм света, док је 150.551 оболело, последњи су подаци. Коронавирус се појавио у 123 земље света, а Кина је и даље највише погођена са око 81.000 забележених случајева.

У Србији је укупно заражено 46 особа, а кинески експерти ускоро стижу у Србију како би помогли у борби против вируса.

Влада Србије донела је одлуку да се страним држављанима који долазе из Француске, Немачке, Словеније, Аустрије, Шпаније, Грчке и Швајцарске привремено забрани, односно ограничи улазак и кретање ради заштите од коронавируса.

Привремена забрана уласка у Србију остаје за стране држављане који су боравили у Кини, Кореји. Прецизирано је да се она односи искључиво на особе које су боравиле у провинцији Хубеј, граду Дегу и провинцији Северни Гјонгсанг Републике Кореје.

Такође остаје на снази забрана привременог уласка у Србију за стране држављане који су боравили у Италији, Ирану и Румунији.

Затварање школа на две недеље сада не би смањило ширење корона вируса, јер би оне поново почеле да раде у јеку епидемије, истакао је епидемиолог Предраг Кон.

Кон је за ТВ Прва поновио да је за затварање школа, ако то буде било неопходно, али да је важно у ком моменту и на који период се то чини.

Кон је објаснио да предвиђено време трајања епидемије коронавируса износи минимум шест до осам недеља, чак и без примене адекватних мера превенције, док је у трећој и четвртој недељи очекиван максимални пораст броја оболелих.

Управо због тога затварање школа на две недеље не би довело до жељеног ефекта јер би у јеку епидемије оне поново почеле са радом. Због тога би, како Кон напомиње, једино примерено било затварање школа током читавог периода трајања епидемије вируса, односно до краја школске године.

Са друге стране, у случају изненадне појаве великог броја оболелих, Кон саветује хитно затварање школа.

С обзиром на то да је дошло до повећане куповине основних животних намирница и средстава за хигијену, што је у продавницама узроковало несташицу одређених производа, Влада Србије  је донела Одлуку о привременој забрани извоза основних животних намирница и средстава за хигијену, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Ова мера уводи се како би се спречила несташица и становништво у сваком моменту имало на располагању потребне намирнице у продавницама и трговинским ланцима.

Још једна особа на Косову и Метохији заражена је коронавирусом, чиме је укупан број порастао на три, изјавио је министар здравља у косовским привременим институцијама Арбен Витија.

Према његовим речима, новооболели је рођак 77-годишњег мушкарца код кога је у петак потврђен вирус.

У Републици Српској потврђена су још три случаја заразе коронавирусом, чиме је број оболелих у РС порастао на 18, саопштило је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У БиХ је тако укупно регистрована 21 инфицирана особа.

У Црној Гори нема регистрованих случајева корона вируса, најновији су подаци црногорског Института за јавно здравље. а 536 особа је под здравственим надзором.

У Северној Македонији 12 случајева коронавируса, први заражени пуштен на кућно лечење.

Све је више европских земаља које због ширења коронавируса затварају своје границе или најављују нове рестрикције наредних дана.

Данска, Пољска, Чешка забраниле су улазак у земљи свим странцима, с тим што је Праг увео и својим држављанима забрану изласка из земље.

Словачка је затворила границе за све странце осим за Пољаке.

Аустрија је затворила три гранична прелаза са Италијом за све странце, осим оне који имају лекарске налазе не старије од четири дана.

Украјина је затворила граничне прелазе за странце на две недеље, а Мађарска границе са Аустријом и Словенијом.

Словенија је затворила шест граничних прелаза са Италијом. Суспендован је саобраћај аутобусима и возовима.

Румунија је затворила границе са Мађарском, Украјином, Бугарском и Молдавијом, а Албанија са Црном Гором и Северном Македонијом.

Кипар је такође затворио границе, а улазак у земљу у наредних 15 дана биће могућ само њиховим држављанима.

Србија је укупно затворила 45 граничних прелаза.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here