Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

У такмичарском програму 12. међународног филмског и музичког фестивала “Кустендорф”, од 11. до 16. јануара у Дрвенграду, бити приказан 21 кратки филм студената из 16 земаља.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић, на конференцији за новинаре, подсетио је на велике филмске ствараоце, који су претходних година били гости “Кустендорфа”, што говори, како је нагласио, у прилог чињеници да је реч о једном од најзначајнијих културних догађаја.

“Кустендорф” је изузетно важан догађај у области културе, како за регион, Европу, тако и за цео свет. У јануару ми на велики, важан, достојанствен начин, са одјеком и у Европи и у читавом свету, почињемо годину културе, нагласио је министар Вукосављевић Констатовао је да велика имена светског филма, нехоливудске оријентације, долазе и повећавају специфичну тежину српске културе и државе, а фестивал је значајан и зато што има директан утицај на младе људе.

Филмски редитељ и оснивач “Кустендорфа” Емир Кустурица навео је да слоган овогодишњег фестивала “The prefect dozen” указује на високи квалитет радионица и сусрета који се дешавају у Дрвенграду.

Кустурица је подсетио на то да само у том амбијенту сто до стола седе најуспешнији филмски ствараоци и они који томе теже, и додао да кинематографија све више постаје тржишни домет који елиминише снагу аутора.

Ми покушавамо да остваримо простор у којем ће млади аутори, загледани у будућност, схватити да не мора све да буде урађено како говори мејнстрим, него да постоји слободно уверење и посебна перцепција времена и простора, поручио је Кустурица.

Међу гостима фестивала биће глумци Мет Дилан, Славко Штимац, Серђи Лопез, Адријано Тардиоло, редитељи Давид Оелхофен, Адилхан Јержанов и други.

За награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се филмови младих режисера из Швајцарске, Аустралије, Србије, Норвешке, Републике Српске, Пољске, Русије, Израела, Француске, Немачке, Ирана, Мексика, Шпаније, Македоније, Турске и са Филипина.

У жирију ће бити руска глумица Дијана Пожарскаја, издавач и писац српског порекла Слободан Деспот и француски режисер Танкред Рамон, а награду “Вилко Филач” за најбољу фотографију доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

На отварању фестивала биће приказан документарни филм Емира Кустурице “Пепе, један узвишени живот”, који је посвећен Хозеу Мухики.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here