Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Према првим незваничним резултатима, СНС је на локалним изборима у Дољевцу освојио 83,36 одсто гласова. Напредњаци су победили и у Лучанима, Кули и Кладову, показују први подаци. Резултате избора у седишту странке саопштио је Александар Вучић, председник странке. Савез за Србију оспорава изборне резултате.

Како јавља дописник РТС-а, две трећине одборника у Лучанима чиниће СНС. У тој општини, гласало је око 70 одсто грађана уписаних у бирачки списак. Сва бирачка места су затворена на време.

На редовним изборима у општини Лучани учествовало је осам листа, а право гласа имало је 16.483 бирача. Гласало се на 43 бирачка места, једном више него 2014. године.

Према првим  незваничним резултатима са 22 од укупно 37 бирачких места у Дољевцу, СНС је освојио 83,36 одсто, Јединствна Србија је друга са 6,34, а цензус је прешао још СПС са 5,48.

Испод црте остали су ПУПС са 1,72, СРС са 1,21 и Група грађана за демократски Дољевац са 0,31 одсто.

На изборе је изашло око 70 одсто Дољевчана.

У општини Кула, према првим незваничним подацима, СНС је добио 59,55 одсто гласова, односно имаће 20 одборника, СПС имаће четири одборника.

У тој општини око 36.000 бирача гласало је на 40 бирачких места за избор новог сазива локалног парламента који ће имати 37 одборника. Према подацима изборне комисије, у Кули је гласало 50 одсто грађана.

Према првим подацима, СНС је освојио 58,22 одсто гласова у Кладову. На ванредним локалним изборима на 31 бирачком месту гласали су грађани Кладова и то за 28 одборника у локалном парламенту. Излазност је 43,55 процената.

Право гласа у четири општине имало је скоро 90.000 грађана.

Изборни дан у Лучанима обележио је и низ инцидената, као и размена оптужби у страначким саопштењима. Провокација је било и у Кладову.

Изборну победу Српске напредне странке саопштио је у седишту странке  Александар Вучић, председник странке. На питање новинара да ли је после резултата на локалу у четири општине ближи одлуци о расписивању ванредних избора Вучић је одговорио:

„Спремам се за Њујорк, за седницу СБ УН и целу ноћ морам да радим на томе. Има много важнијих питања у овом тренутку“!

Вучић је навео да су чланови СНС-а за изборе, али да неће „ићи против шефа отворено“ и да ће сачекати још неки месец, па ће поново размотрити то питање.

„Па ћемо да проверимо, па ћемо онда да видимо. Сви мисле тако (о изборима), али ће још да ме послушају, сигурно и због тога што Србију воле више и од странке, коју сви неизмерно волимо“, рекао је Вучић.

Упитан о истоветном предлогу коалиционог партнера, председника Покрета социјалиста Александра Вулина, о расписивању ванредних избора, Вучић је указао колико је велика разлика у подршци између СНС и СЗС.

„Ја кад слушам те бапске приче како некоме пада рејтинг, јер они шетају по улицама, то су бапске приче… Они и њихови медији су агресивно покушали, али људи неће насиље над женама, хоће боље услове, веће плате, људе који се боре за Србију“, поручио је Вучић.

Савез за Србију оспорава изборне резултате:

У Саопштењу Савеза за Србију, након ванредне конференције за новинаре у Лучанима, истиче се да им је ухапшено пет активиста те организације.  У саопштењу се даље наводи да док не буду испуњени сви изборни услови око којих се део опозиције сложио у петак, више неће бити избора ни на једном нивоу.

„Српска стварност“ / РТС – Танјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here